Taani allveelaevnikule Peter Madsenile esitati süüdistus ajakirjanik Kim Walli mõrvas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: NIELS HOUGAARD/AP/Scanpix

Taani Kopenhaageni politsei teatas, et leiutajast allveelaevnikule Peter Madsenile esitati süüdistus rootslannast ajakirjaniku Kim Walli mõrvas.

Aftonbladeti teatel sõnas prokurör Jakob Buch-Jepsen, et 46-aastast Madsenit süüdistatakse mõrvas, vabaduse võtmises ja seksuaalkuriteos.

Prokurör nõuab Madsenile eluaegset vangistust, kuna allveelaevnik plaanis naise tapmist ja viis selle kõhklemata täide.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Madsen on olnud politseiuurimise all alates möödunud aasta augustist, kui teda hakati kahtlustama ta allveelaeva pardal olnud vabakutselise ajakirjaniku, 30-aastase Kim Walli tapmises.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Tom Wall/AP/Scanpix

Madsen ei ole tapmist omaks võtnud, tema sõnul leidis allveelaevas aset õnnetus, mille tõttu Wall hukkus. Naisele olevat raske metallist luuk pähe kukkunud. Ta võttis omaks, et tükeldas surnukeha ja viskas kehaosad Kopenhaageni lähedal merre, see oli tema silmis merre matmine. 

Madsen on uurimise ajal mitmel korral oma lugu muutnud, tekitades sellega kahtlusi juurde.

Prokurör Buch-Jepseni sõnul ei ole enam võimalik täpselt teha kindlaks, kuidas Madsen Walli tappis, kuid suure tõenäosusega kaotas ajakirjanik elu kas lämbumise või pea mahalõikamise tõttu.

Uurimisdokumentide kohaselt läks Wall Madseni miniallveelaevale UC3 Nautilus 10. augustil 2017, et teha leiutajaga persoonilugu.

Üks viimaseid fotosid, millel on Kim Walli näha elusana. Pildil paremal
Üks viimaseid fotosid, millel on Kim Walli näha elusana. Pildil paremal Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kuid kui naine kokkulepitud ajaks koju ei jõudnud, hakkasid ta elukaaslane ja pere muretsema ning nad teatasid ta kadumisest politseile.

Kopenhaageni politsei asus Kim Walli otsima, esmalt leiti Walli riideid ja nuga, hiljem leiti kehaosad.

Madsen uputas oma allveelaeva, et mõrva jälgi peita, kuid laev leiti ja see toodi pinnale. Uurimine näitas, et seal võis mõrv aset leida.

Taani politsei uurimas Kopenhaageni sadamas miniallveelaeva UC3 Nautilus
Taani politsei uurimas Kopenhaageni sadamas miniallveelaeva UC3 Nautilus Foto: Jacob Ehrbahn/AP/Scanpix

Madsenile tehti uurimise käigus psühhiaatriline uuring, kuid selle tulemusi ei ole avalikustatud. Madseni karistusotsus võib sõltuda psühhiaatrilise uuringu raportist.

Kui ta on vaimselt terve ja teadis, mida tegi, siis suure tõenäosusega võidakse talle määrata eluaegne vangistus. Kui ta aga on süüdimatu, siis võidakse ta sulgeda määramata ajaks karmi režiimiga Herstedvesteri või Alberstlundi psühhiaatriahaiglasse.

Kohus Madseni üle algab 8. märtsil ja karistusotsus peaks langetatama aprilli lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles