Video: Harrodsi kaubamaja eemaldab printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas
Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas Foto: JOHN D MCHUGH/AFP/Scanpix

Ühendkuningriigis Londonis Knightsbridge’is asuv luksuskaubamaja Harrods eemaldab printsess Diana ja ta kallima, Egiptuse päritolu ärimehe Dodi al-Fayedi kuju.

Pronkskuju antakse üle Dodi al-Fayedi isale Mohammed al-Fayedile, kes oli varem Harrodsi kaubamaja omanik ja kes lasi pärast kuulsa paari surma selle kuju kaubamaja eskalaatorite juurde panna, teatab msn.com.

Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas, tagaplaanil Mohammed al-Fayed
Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas, tagaplaanil Mohammed al-Fayed Foto: Chris Radburn/UPPA/Photoshot/Scanpix

Printside Williami ja Harry esindaja teatas, et printsid lasevad oma ema, printsess Diana mälestuseks valmistada uue kuju, mis pannakse Diana endisesse elukohta Kensingtoni paleesse.

Printsess Diana
Printsess Diana Foto: Emmevi Photo/National/©National Pictures / TopFoto/Scanpix
Kensingtoni palee
Kensingtoni palee Foto: Andrew Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Mohammed al-Fayed müüs Harrodsi kaubamaja 2010. aastal rohkem kui kahe miljardi dollari eest Katari kuninglikule perele. Uued omanikud on teinud muudatusi ja nüüd langetati otsus, et eemaldatakse ka Diana ja Dodi al-Fayedi kuju.

Mohamed al-Fayed
Mohamed al-Fayed Foto: Chris Radburn/UPPA/Photoshot/Scanpix
Harrodsi kaubamaja
Harrodsi kaubamaja Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS/Scanpix

«Kaubamajal on hea meel, et 20 aasta jooksul käis seda kuju vaatamas inimesi kogu maailmast. Saime teada, et Diana pojad on tellinud oma ema mälestuseks uue kuju ja selle tõttu langetasime otsuse meil olev kuju eemaldada,» selgitas Harrodsi tegevjuht Michael Ward.

Printsess Diana ja Dodi al-Fayed hukkusid 31. augustil 1997 Prantsusmaal Pariisis Pont d’ Alma silla tunnelis, üritades kõmufotograafide eest põgeneda. Al-Fayed ja nende autojuht Henri Paul surid sündmuskohal, printsess Diana suri haiglas ja ihukaitsja Trevor  Rees-Jones pääses vigastusteta, olles ainus, kellel õnnetusautos oli turvavöö kinni.

Mohammed al-Fayed tellis pärast oma poja ja printsess Diana surma kolmemeetrise pronkskuju skulptorilt ja Harrodsi kaubamaja disaininõunikult Bill Mitchellilt, kes on al-Fayedi pere heaks töötanud üle 40 aasta.

Printsess Diana ja Dodi al-fayedi kuju Harrodsi kaubamajas
Printsess Diana ja Dodi al-fayedi kuju Harrodsi kaubamajas Foto: JOHN D MCHUGH/AFP/Scanpix

Diana ja Dodi kuju, mis kannab nime «The Work», pandi Harrodsi kaubamajja 2005. aastal. Paari on kujutatud Vahemere lainetes, nende ees pea kohal on albatross, mis legendi kohaselt on vabaduse ja igaviku sümbol. Kuju juures on ka memoriaal, millel on Diana ja Dodi foto.

Printses Diana ja Dodi al-Fayed
Printses Diana ja Dodi al-Fayed Foto: FRANTZESCO KANGARIS/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Diana ja Dodi kuju on paigutatud alusele, millel on tekst Innocent Victims (Süütud ohvrid).

Mohammed al-Fayed sõnas kuju avades, et Harrodsi kaubamaja on sellise kuju jaoks sobivam koht kui Hyde Park, sest see park on «kloaak». Hyde Parkis on printsess Diana mälestuseks purskkaevumemoriaal.

Möödunud aasta 31. augustil meenutati printsess Dianat nii Ühendkuningriigis kui Prantsusmaal, sest ta surmast möödus 20 aastat.

Printsess Diana, prints Harry, prints William (1992)
Printsess Diana, prints Harry, prints William (1992) Foto: Scanpix

Briti meedia teatel on Harrodsi praegused omanikud arvamusel, et printsess Diana kuju allesjätmine võib kahjustada nende suhteid kuningliku perega ja ka see on üks eemaldamise põhjus. 

Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas
Printsess Diana ja Dodi al-Fayedi kuju Harrodsi kaubamajas Foto: JOHN D MCHUGH/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles