Kas lennujaamal on õigus elektroonikaseadmete salasõnasid küsida?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Seen by me / Alamy/ Vida Press

Ameerika Ühendriikides võeti hiljuti vastu seadus, mille kohaselt võivad lennujaama piiritöötajad reisijatelt elektroonikaseadmete salasõnasid küsida ning sellest keeldumisel seade ära võtta. Kuidas on lood Eestis?

Ameerika Ühendriikidesse reisijad peavad nüüdsest valmis olema oma elektroonikaseadmete sisu ette näitama, vahendas Travel and Leisure.

Lennujaamatöötajatel on õigus uurida elektroonikaseadmete sisu ning kui reisija pole sellega nõus, võidakse temalt ära võtta nii seade, kui ka keelduda teda riiki lubamast. Elektroonikaseade jääb piiritöötajate kätte nädalaks, mille jooksul saadakse sealt nii või naa kogu vajalik informatsioon kätte.

Kui elektroonikaseadmeid võidi ka varasemalt lennujaama piirikontrollis lähemalt uurida, siis uue seadusega on töötajatel õigus seadmed konfiskeerida. 2016. aastal uuriti Ameerika Ühendriikidesse sisenejatest 19 051 inimese telefoni ning eelmisel aastal oli see arv tõusnud juba 30 200-ni. See moodustab 0,007 kõigi riiki sisenenud reisijate arvust.

Elektroonikaseadmeid kontrollitakse nii pisteliselt kui ka siis, kui on kahtlusi terrorismi, laste pornograafia, viisapettuse või ekspordi reeglite rikkumise juhtumiteks.

Kuidas on lood Tallinna lennujaamas?

Tallinna lennujaama korporatiivkommunikatsiooni ja äriarenduse juhi Priit Koffi sõnul kodumaises lennujaamas selliseid praktikaid pole.

«Meie salasõnasid ei küsi, kuid võime paluda seadme sisse lülitamist, et veenduda seadme eesmärgipärases kasutamises,» selgitas Koff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles