Soome alaealine narkoparun ajas äri oma isa garaažis (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy tablett
Ecstasy tablett Foto: Caro / Rupert Oberhaeuser/Caro / Rupert Oberhaeuser/Scanpix

Soome politsei teatel oli 17-aastasel Helsingi noormehel ta isa garaažis narkourgas ning ta teenis narkootikumide müügiga üle 30 000 euro.

Iltalehti.fi teatel määras kohus noormehele 2017. aasta mais 7,5 aasta pikkuse vangistuse, kuid nüüd määrati ka isale ühe aasta ja kümne kuu pikkune tingimisi karistus narkootilise aine transportimise eest.

Kui poeg kinni võeti, tühjendas isa garaaži narkootilistest ainetest, peites need teise kohta.

Politsei teatel sai juhtum alguse 2016. aasta sügisel kui Helsinki-Vantaa lennujaama toll uuris Hollandist tulnud saadetist, milles oli kolm kilogrammi amfetamiini.  Narkootikum oli peidetud klaasvaasi sisse.

Politsei uurimas narkootilist ainet
Politsei uurimas narkootilist ainet Foto: Cris Bouroncle/AFP/Scanpix

Uurimine näitas, et sellega on seotud noor helsinglane, kes tellis internetist narkootilisi aineid, lisaks amfetamiinile olid ta tellimuste hulgas veel mitmed uimastavad ained, kaasa arvatud Ecstasy tabletid.

Ecstasy tablett
Ecstasy tablett Foto: Caro / Rupert Oberhaeuser/Caro / Rupert Oberhaeuser/Scanpix

Uurijate sõnul oli noormehel raskusi narkoärisse sisenemisega, kuid kui ta hakkas kasutama narko ostu-müügi lehekülge Tor, hakkas tal kliente tekkima.

Isa oli andnud pojale garaaži võtme, kuna seal asus ka väike jõusaal, kus noormees treenimas käis. Noor soomlane sai aru, et peaaegu tühi garaaž sobib narkoäri ajamiseks. Ta rajas sinna narkolao, kus ta suuremaid koguseid  väiksemateks pakkis.

Narkootilised tabletid
Narkootilised tabletid Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Kui isa sai aru, et poeg ei käi garaažis treenimas, vaid tegeleb kahtlase äriga, käskis ta selle lõpetada ja anda end politseile üles.

Politsei jõudis noormehe tegevuse jälile, ta peeti kinni ja pärast uurimist anti kohtu alla. Isa tühjendas pärast poja tabamist garaaži narkootilistest ainetest ja lootis, et teda sellega ei seostata.

Narkootilised tabletid
Narkootilised tabletid Foto: Sepp Spiegl/imago/sepp spiegl/Scanpix

Noor soomlane sai narkoäri ajada üheksa kuud, talle tekkis selle lühikese aja jooksul üsna suur klientide võrgustik, teenides selle aja jooksul üle 30 000 euro. 

Politsei teatel konfiskeerisid nad noorelt narkoparunilt üle kuue kilogrammi amfetamiini, lisaks tuhandeid Ecstasy ja teisi narkootilisi tablette.

Uurimisel ilmnes, et narkoparunit abistasid ta kolm sõpra, keda samuti süüdistati narkoäris ja anti kohtu alla. 

Isa rõhutas kohtus, et ta usaldas oma poega ja lubas tal garaaži kasutada treenimiseks, mitte narkoäri ajamiseks.

Politsei sõnul ei teadnud isa poja narkoärist midagi ega osalenud selles.

Kohtu teatel ei saa nad isa karistad selle eest, et ta ei teatanud oma pojast politseile ja viis pärast poja tabamist garaažist narkootikumid ära. Soome seaduse kohaselt ei ole vanemal kohustust anda politseile välja oma alaealist last, kes tegeleb millegi kuritegelikuga, näiteks narkokaubandusega.

Kohus leidis, et isa rikkus seadust siis, kui viis garaažist teise kohta kolm kilogrammi amfetamiini ja tuhandeid Ecstasy tablette. 

Isa rikkus seadust, mitte oma poja narkokaubanduse varjamisega, vaid sellega, et ta käest käis läbi suur kogus ohtlikku narkootilist ainet.

Kohtunik rõhutas, et isale sai määrata tingimisi karistuse, kuna narkootiline aine oli tema käes lühikest aega ja ta eesmärgiks ei olnud seda müüa ega kasu saada.

Samuti oli leevendavaks asjaoluks see, et isa teatas politseile, kuhu ta narkootikumid peitis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles