Pildid ja video: Prantsuse tippkokk Paul Bocuse suri 91-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse gastronoomia suurkuju, tippkokk Paul Bocuse suri 20. jaanuaril 91-aastasena.

Bocuse, keda kutsuti Prantsuse köögi paavstiks, suri oma kodulinnas Collonges-au-Mont-d’Oris, kus tal on kolme Michelini tärniga luksusrestoran, teatab The Guardian.

Paul Bocuse
Paul Bocuse Foto: Michael Wolf/enapress.com/SIPA/Michael Wolf/enapress.com/SIPA

 «Paul oli hea abikaasa ja isa, kuid ka Prantsuse gastronoomia juhtfiguur, kes viis prantsuse road maailma ja tegi nad kuulsaks. Ta jagas kokakunstiteadmisi oma õpilaste ja ta toidu fännidega, olles inspiratsiooniks paljudele,» teatasid kuulsa koka abikaasa ja lapsed järelehüüdes.

Bocuse’i mälestas ka Prantsuse president Emmanuel Macron, kelle sõnul kaotas Prantsusmaa ühe oma suurkuju.

Prantsuse siseminister Gerard Collomb teatas Twitteris: «Härra Paul oligi Prantsusmaa, olles lihtne ja geniaalne. Ta oli suurepärane, esindades prantslaslikku elustiili».

Paul Bocuse
Paul Bocuse Foto: JEFF PACHOUD/AFP

Paul Bocuse sündis perekonda, kus esimesed tuntud kokad olid juba 18. sajandil.

Bocuse’i kõige kuulsam restoran L’Auberge du Pont de Collonges asub Kagu-Prantsusmaal Lyoni lähedal ja sellel söögikohal on alates 1965. aastast seni kolm Michelini tähte.

Paul Bocuse
Paul Bocuse Foto: Michael Wolf/enapress.com/SIPA/Michael Wolf/enapress.com/SIPA

2011. aastal sõnas kuulus kokk intervjuus, et ta elab ikka samas majas, kus oli ta lapsepõlvekodu.

«Magan ikka samas toas ja voodis, kuid voodilinu siiski vahetan,» teatas kokk huumoriga.

11. veebruaril 1926 sündinud Bocuse’st sai kokaõpilane 16-aastasena, töötades kaheksa aastat Lyonis maineka koka Fernand Pointi käe all.

Point õpetas Bocuse’le niinimetatud uue laine roogi, milleks olid kergemad ja väherasvasemad kastmed, linnuliha rohke kasutamine ja aurutatud köögiviljad.

Bocuse sõnas mõned aastad tagasi, et ta alustas oma kokakarjääri ajal, mil algaja koka töö oli raske.

Paul Bocuse
Paul Bocuse Foto: LAURENT CIPRIANI/AP

«Pidin ärkama varahommikul, et värske piima saamiseks lehmi lüpsta, sigu toita, puid ja sütt tuua ning tegema kõike, mis köögis vajalik. Tänapäeval on kokaks õppimine märgatavalt kergem kui 20. sajandi keskel. Ei ole vaja puid ega sütt, tuleb vaid kasutada nuppu, et söögitegemiseks vajalikku kuumust saada,» teatas tuntud kokk.

Bocuse andis 2005. aastal välja elulooraamatu, milles ta tunnistas, et pidas prantslastele omaselt armukesi ning oli aeg, mil tal neid oli lausa kolm korraga.

Bocuse sai oma pika karjääri jooksul mitu väärikat kokakunsti auhinda ning ta nimi ja retseptid on paljudes kokaraamatutes.

Paul Bocuse
Paul Bocuse Foto: JEAN-MARC COLLIGNON/AFP

Bocuse oli Teise maailmasõja ajal armees ja sai haavata ning teda raviti USA välihospidalis.

Lisaks ta kodukohale Collonges-au-Mont-d’Orile ja  Lyonile, on Bocuse’l restorane veel Lõuna-Prantsusmaa mitmes linnas, Šveitsis ja Jaapanis.

Bocuse’ile tehti 2005. aastal südameoperatsioon ja tal diagnoositi kergekujuline Parkinsoni tõbi.

Teda jäid leinama abikaasa Raymonde, tütar Francoise ja poeg Jerome. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles