Video: 2,24 miljonit pariislast elavad rotihirmus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi rott
Pariisi rott Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa pealinna ametnike ja prügifirmade teatel on rottide arv linnas plahvatuslikult kasvanud ja eelkõige on neid turistide seas populaarsetes paikades, kus on mitmeid söögikohti.

Tänavapuhastajad panid Twitterisse video, millel on näha Orsay muuseumi ja Pont Royali lähedal prügikastis toitu otsimas kümneid rotte.

«Aasta jooksul on Seine’i jõe äärsetele aladele tekkinud suured rotikogukonnad. Minu kolleeg teatas, et need rotid on agressiivsed, ta sai hammutada ühelt, kes tahtis talle kaela hüpata,» sõnas jäätmekäitlusfirma esindaja.

Esindaja sõnul vajas ta kolleeg rotirünnaku järgselt haiglaravi.

Rotid Pariisis Seine'i äärsel alal
Rotid Pariisis Seine'i äärsel alal Foto: Philippe Lopez/AFP/Scanpix

Ta lisas, et restoranitoidu jääkidest elavad rotid on väga suured ning nad kardavad inimesi aina vähem.

Rott Pariisi Rue de Rivolil
Rott Pariisi Rue de Rivolil Foto: Philippe Lopez/AFP/Scanpix

«Restoranidele on kehtestatud kindlad reeglid, kuidas toidujäänuseid sorteerida ja pakkida, et neid saaks lihtsalt ja kiiresti ära vedada. Enamik restorane eirab neid reegleid, tehes toidujäänused rottidele lihtsalt kättesaadavaks,» laususid jätmekäitlusfirmade esindajad.

Pariisi rott
Pariisi rott Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Möödunud aastal käivitati Pariisis 1,5 miljoni euro suurune rottide hävitamise projekt, kuid see ei ole seni tulemust andnud.

Linnavalitsuse esindaja Mao Peninou teatel on rotid hakanud ohustama inimeste tervist ja selle tõttu tuleb probleemiga tegeleda esmajärjekorras.

Linnaametnike sõnul peitub probleemi osaline põhjus selles, et üha enam on tänavatoidukohti ja inimesed söövad väljas. Toidujäänused jäetakse sinna, kus söömiseks istuti, mitte ei panda prügikasti.

Pikinikupidajad ja rott Pariisi Tuileries aias
Pikinikupidajad ja rott Pariisi Tuileries aias Foto: FRANCOLON XAVIER/SIPA/FRANCOLON XAVIER/SIPA/Scanpix

«Mul on kahju neist, kes tahavad Pariisi nautida, kuid  peavad tegema seda koos rottidega,» lausus ühe tänavapuhastusfirma töötaja.

Pargi koristamine ja rottide püüdmine Pariisi Tuileries aias
Pargi koristamine ja rottide püüdmine Pariisi Tuileries aias Foto: FRANCOIS MORI/AP/Scanpix

Kohalike sõnul armastavad nad Eiffeli torni juures ja Tuileries pargis käia piknikke pidamas, kuid viimasel ajal on seda hakanud segama rotid, kes üritavad nende toidulaualt ühteteist endale napsata. Samuti jooksevad need närilised ringi ilma, et nad piknikupidajatega kaasas olevaid kasse ja koeri pelgaks.

Pariisi rott
Pariisi rott Foto: FRANCOLON XAVIER/SIPA/FRANCOLON XAVIER/SIPA/Scanpix

Pariisi kuulsad rotid andsid inspiratsiooni 2007. aasta menukale animafilmile «Ratatouille», milles näeb rotte restoranis kokkamas.

Kaader animafilmist «Ratatouille»
Kaader animafilmist «Ratatouille» Foto: RATATOUILLE/Disney/Pixar / TopFoto/Scanpix

Pariisis elab 2,24 miljonit inimest ning kinnitamata andmetel on iga pariislase kohta 2 – 3 rotti.

Pariisi rotid
Pariisi rotid Foto: HOUPLINE RENARD/SIPA/HOUPLINE RENARD/SIPA/Scanpix

Möödunud aasta sügisel käivitati rotivastane programm ka ministeeriumihoonetes, kuhu toodi rottide peletamiseks kassid. Samuti on kassid presidendi residentsis Élysée palees.

Élysée palee
Élysée palee Foto: wikipedia.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles