Rod Stewarti abikaasal diagnoositi düsleksia

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rod Stewart ja Penny Lancaster
Rod Stewart ja Penny Lancaster Foto: GRAHAM STUART/AFP

Muusikalegendi Rod Stewarti naisel Penny Lancasteril diagnoositi düsleksia, vahendab Mirror

Penny Lancaster
Penny Lancaster Foto: John Stillwell/PA Wire/PA Images

46-aastane endine modell räägib väljaandele, et abikaasa on talle olnud suureks toeks õpiraskustega tegelemisel. 
Penny tunnistab, et tal on alati olnud kahtlus enda võimalikust haigusest, kuid alles nüüd oli ta valmis minema teste tegema. 

«Mul on düsleksia – olen olnud sellest teadlik, kuid siiani hoidnud seda saladuses. Kuni sain ametliku diagnoosi,» rääkis Lancaster.

Sir Rod Stewart ja Penny Lancaster 
Sir Rod Stewart ja Penny Lancaster Foto: CAP/PLF/Supplied by Capital Pictures

«Rod ei ole kunagi mind pannud tundma nii, nagu ma ei saaks või ei oskaks midagi teha,» ütleb naine. Talle meenub üks heategevusüritus, kus tal paluti publiku ees kõneleda. «Olin paanikas, kuid Rod toetas mind sõnadega ja uskus sellesse, et saan hakkama,» rääkis Lancaster, kes peab abikaasat enda suurimaks fänniks ja toetajaks.  
 

Rod Stewart ja Penny Lancaster 
Rod Stewart ja Penny Lancaster Foto: HUSSEIN ZAK/SIPA/HUSSEIN ZAK/SIPA

Penny arvab, et haiguse sümptomid ilmnesid juba varajases eas, kui ta lisatunde inglise keeles sai. «Milleks raisata aega?» küsis toona pedagoog Penny isalt. «Teie tütar ei hakka ju kunagi korralikult lugema.»

Düsleksia ehk vaeglugemine on lugemishäire, mille puhul inimese lugemisoskus on sobiva õpetuse, normaalse intellekti ja sotsiokultuuriliste võimaluste juures oluliselt nõrgem, kui võiks eeldada tema muude võimete põhjal. Termin on tuletatud vanakreeka keelest – eesliide dys tähistab häiret, lexis tähendab sõna või kõnet.

Inglise keeleruumis käsitletakse tavaliselt ka kirjutamishäireid düsleksia avaldumisena.

Düsleksia põhjuseks on peetud ajukoore kahjustust, vaimse arengu häireid, vale õpetamismetoodikat, kakskeelset kasvukeskkonda jm. Viimase aja aju-uuringud on näidanud aju olulist rolli häires.

Penny Lancaster ja Rod Stewart kohtusid aastal 1999. Naine oli kaasas mehe kontserttuuril kui fotograaf. 
Sõprus arenes kiirelt romantiliseks suhteks. 2007. aastal abiellus paar Itaalias pereringis. Kooselust on sündinud kaks poega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles