Video: naine abiellus 300-aastase piraadivaimuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amanda Teague
Amanda Teague Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Põhja-Iirimaalt Downpatrickust pärit Amanda Teague abiellus 2016. aasta juulis Atlandi ookeanil laevas oma piraadist kallima Jack Teague’iga, kui oli torm, mis pani iidse puulaeva kägisema.

Lahutatud viie lapse ema, 45-aastane Amanda Teague, kes töötab Belfastis «Kariibi mere piraadid» filmide peategelase, kapten Jack Sparrow kehastajana, kandis oma pulmas valget pikka pitskleiti ja loori nagu pruudile kohane, teatab Newsweek.

Amanda Teague
Amanda Teague Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Naine sõnas «jah» kallimale, kes on juba 300 aastat surnud, kunagi Haiti vetes väidetavalt tegutsenud piraadile  Jack Teague’ile, kes poodi umbes ta 50. eluaastate keskel kuritegude eest üles.

Amanda Teague jõudis rahvusvahelisse meediasse möödunud nädalal, kui ta teatas meediale abiellumisest piraadi vaimuga.

Amanda Teague
Amanda Teague Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Põhjaiirlanna teatel algas tema ja 18. sajandi piraadi suhe 2015. aastal, kui ta oli oma kodus ja järsku ilmus tema juurde kummitus, kes hakkas temaga suhtlema.

Pärast pool aastat kestnud suhtlemist nad armusid, kihlusid ja plaanisid abielluda.

Naise sõnul ei ole seks kummitusega kuigi erinev elus mehega seksimisest, kuid siiski on mõningaid nüansse.

Lisaks 23. juulil 2016. aastal abiellumisele toimus 2017. aasta oktoobris merel veel teine paaripanek, kus olid kohal naise pereliikmed ja sõbrad, kuid ka piraadi lähedased ja ta meeskond vaimudena.

Amanda Teague ja ta piraadikallim abiellusid Atlandi ookeanil rahvusvahelistes vetes
Amanda Teague ja ta piraadikallim abiellusid Atlandi ookeanil rahvusvahelistes vetes Foto: Kaader videost / Youtube.com

«Seilasime taas rahvusvahelistesse vetesse, sest Ühendkuningriigis ega Põhja-Iirimaal ei saa surnud isikuga abielluda. Küsisin seadusetundjatelt nõu ja nad soovitasid, et kui tahan ametlikult kummitusega abielluda, siis saan seda teha paigas, kuhu riikide seadused ei ulatu,» selgitas iirlanna.

Amanda Teague’ i andmetel on ta Ühendkuningriigis ja Põhja-Iirimaal esimene inimene, kes on abielus vaimuga. Kuigi seadused ei luba surnuga abielluda, on siiski seaduseauke, mis seda võimaldavad.

Jack Teague’i esindas nii 2016. kui 2017. aasta abiellumise ajal selgeltnägija, kes ta sõnu elusolevatele edastas.  

«Võtsin oma mehe perekonnanime Teague. Mul tuli rahvastikubüroo ametnikule pikalt selgitada, kellega ma abielus olen, kuna tahtsin endale Teague’i nimega passi ja ID-kaarti. Õnneks ei hakanud nad mind pinnima ega hulluks pidama. Konsulteerisin juristiga ja ta ütles, et on seadusi, mida saab tõlgendada üht- või teistpidi, seega saan ma teatud seaduste kohaselt oma abielu legaalseks pidada,» jätkas naine.

Amanda Teague
Amanda Teague Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Mis puudutab piraat Jack Teague’i kunagist elus olemist, siis seda ei saa tõestada. Haiti sündide, abielude ja surmade registri kõige varajasemad tõestatavad sissekanded pärinevad alles 1794. aastast. Amanda Teague’i teatel poodi ta abikaasa, kes oma välimuselt mõnevõrra Johnny Deppi meenutas, kuid tumedama nahaga oli, 1753. aastal Port-au-Prince'is üles.

Amanda Teague
Amanda Teague Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et naine võis võtta oma abikaasa prototüübiks «Kariibi mere piraadid» filmidest tuntud piraadikapteni Edward Teague’i, kes oli Jack Sparrow isa.

Edward Teague (Keith Richards) ja Jack Sparrow (Johnny Depp)
Edward Teague (Keith Richards) ja Jack Sparrow (Johnny Depp) Foto: pirates.wikia.com

Edward Teague’i kehastas ansambli Rolling Stones muusik Keith Richards, Jack Sparrow rollis oli Johnny Depp.

Edward Teague (Keith Richards) ja Jack Sparrow (Johnny Depp)
Edward Teague (Keith Richards) ja Jack Sparrow (Johnny Depp) Foto: pirates.wikia.com

Kommenteerijate sõnul on Amanda Teague piraadilugudest nii sõltuvuses, et pidi kujuteldava piraadiga abielluma.

Johnny Depp Jack Sparrowna
Johnny Depp Jack Sparrowna Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Amanda Teague ei ole esimene, kelle kallim on surnu. Möödunud aasta detsembris teatasid Briti väljaanded 27-aastasest Bristolis elavast Amethyst Realmist, kelle teatel võrgutas teda mitu meessoost kummitust, kellega tal tekkisid seksuaalsuhted.

Juriidilises keeles kannab postuumne abielu nimetust nekrogaamia.

Nekrogaamia on levinud näiteks Kagu-Aasia ja Lõuna-Ameerika põliselanike hõimudes.

Prantsusmaal saab erandkorras abielluda surnuga, kuid selleks peab olema presidendi allkirjaga dokument. See seaduse pärineb Teise maailmasõja ajast, mil naised tahtsid sõjas elu kaotanud kallimaga abielluda.

On teada juhtum, milles Prantsuse president Charles de Gaulle andis loa naisele abielluda surnud mehe vaimuga, kes teda külastas.

Prantsusmaal Frejusis leidis 1959. aastal aset tammiõnnetus, milles hukkus 400 inimest. De Gaulle’i dokumendi alusel sai Irene Jodart abielluda oma kihlatu Andre Capraga, kes selles õnnetuses elu kaotas. Mees hukkus vaid mõni päev enne nende pulma ja selle tõttu tuli president naisele vastu.

Samasugune juhtum leidis aset ka 2009. aastal, kui Magali Jaskewiczi kihlatu hukkus paar päeva enne paaripanekut. Ka siis sai naine õiguse abielluda surnuga.

Lisaks Prantsusmaale saab surnuga abielluda Hiinas, Sudaanis, Lõuna-Koreas, Saksamaal, Lõuna-Aafrikas, Jaapanis ja mõnes USA osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles