Jäämäed aeglustavad kliimamuutust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämäed aeglustavad kliimamuutust
Jäämäed aeglustavad kliimamuutust Foto: SCANPIX

USA Monterey  Bay Aquarium uurimisinstituudi uuring näitas, et jäämäed aeglustavad kliimamuutust.

Jäämägede sulamisest vette jõudnud toitained aitavad planktoni tekkele kaasa ning plankton omakorda absorbeerib süsinikdioksiidi, kirjutab Helsingin Sanomat.

USA teadlased tegid Atlandi ookeani lõunaosas asuvale Weddelli merele kolm uurimisekspeditsiooni, tegemaks kindlaks, millist rolli mängivad jäämäed süsinikuringluses.

Tegemist oli esimese korraga, mil teadlased mõõtsid orgaanilise süsiniku kogust otse jäämäe allosast.

Teadlased leidsid, et jäämäe allosas ja jäämäge ümbritseval alal umbes 30 kilomeetri ulatuses on kaks korda rohkem süsinikku kui avamerel.

Uurijate sõnul on sellise ilmingu põhjus sellest, et kui jäämägi murdub šelfiliustikust, murdub koos sellega ka palju rauda sisaldavad kiviosakesi.

Neist kiviosadest pärit raud satub jääkihi sulades merre ning aitab planktoni kasvule kaasa.

Plankton neelab süsinikdioksiidi. Kui plankton sureb, siis läheb süsinikdioksiid koos planktoniga merepõhja ja jääb sinna. Sellisel viisil puhastab plankton atmosfääri süsinikdioksiidist ja ladustab selle merepõhja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles