Iraagi endine diktaator Saddam Hussein kirjutas romaani, milles pani karjuse ja emakaru seksima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: Nikola Solic/AP/Scanpix

USA meedia teatel kirjutas Iraagi kunagine diktaator Saddam Hussein romantilise romaani, milles on seksistseen karjuse ja emase karu vahel.

2000. aastal imunud romaan kannab pealkirja «Zabiba ja kuningas», selle pehmekaaneline ingliskeelne väljaanne on Amazonis müügis kümne dollariga.

Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: -/AFP/Scanpix

Husseini romaani 127. leheküljel on lause «Isegi loom austab inimese soovi seksida, võimaldades talle seda».

Raamatu tegevus toimub Husseini kodulinnas Tikritis. Peategelased on keskaegne Pärsia valitseja ja ilus vaene tüdruk Zabiba, kelle vahel tekib salasuhe.

Noor naine on abielus mehega, kes on vägivaldne ja julm ega armasta naist, vägistades teda mitmel korral.

Kriitikute arvates on see vägistamine viide Esimese Pärsia lahe sõja ajal toimunud USA vägede invasioonile Iraaki. Samas on see teos kirjutatud «Tuhande ja ühe öö» muinaslugude stiiilis.

Raamatus leiab Zabiba lohutust kohalikust kuningast, kellega ta igal öösel kohtub. Nad räägivad armastusest, religioonist ja rahvuslusest.

Diktaatori raamat oli Iraagis menuk ja see pandi ka õpilaste kohustusliku kirjanduse hulka.

Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Lääne kriitikute sõnul on Saddam Husseini romaan sõna otseses mõttes prügikirjandus, millel puudub kultuuriline ja kirjanduslik väärtus.

«Emakaru üritas Põhja-Iraagis karjust seksuaalselt rahuldada, tirides ta teiste pilkude eest ära mägedesse oma koopasse. Kas tegemist ei ole mitte sodoomiaga ehk inimese ja looma suguühtega?» sõnasid kriitikud.

Hussein, kes kirjutas Iraagi presidendi ametiajal neli raamatut, kasutas pseudonüümi See, kes kirjutab.

Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Kirjanduskriitikute sõnul aitab Husseini raamat heita pilku tema sisemaailma ja arusaamadesse, olles samas ajalooline kurioosum.

Saddam Hussein (28. aprill 1937 – 30. detsember 2006) oli Iraagi president 1979 – 2003 ning Iraagi peaminister 1979 – 1991 ja 1994 – 2003.

Ta kukutati võimult 2003. aastal Iraagi sõja ajal USA ja liitlaste poolt. Hussein langes 13. detsembril 2003 Tikriti lähistel USA sõdurite kätte, kes andsid ta üle Iraagi eritribunalile.

Eritribunal mõistis Husseinile 5. novembril 2006  inimsusvastaste kuritegude eest surmanuhtluse ning ta poodi 30. detsembril 2006 Bagdadis üles. 

Saddam Hussein vahetult enne hukkamist
Saddam Hussein vahetult enne hukkamist Foto: SKY TV/Stella Pictures/Scanpix
Saddam Hussein enne poomist
Saddam Hussein enne poomist Foto: SKY TV/Stella Pictures/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles