Mõrvatud ajakirjaniku Kim Walli kallim viimasest päevast: korraldasime lahkumispeo, et Hiinasse kolida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Wall
Kim Wall Foto: twitter.com

Taani leiutaja Peter Madseni poolt möödunud aasta augustis mõrvatud rootslannast vabakutselise ajakirjaniku Kim Walli elukaaslane andis Taani TV2 intervjuu, milles rääkis Walli viimasest elupäevast.

Elukaaslase sõnul on tal Kimi kaotuse tõttu seni valus, ta ei taha oma nime avalikustada ega kaamera ees olla, teatab Aftonbladet.

Rootslase teatel andis ta intervjuu, et mõnda seika seoses naise surmaga täpsutada.

Kallima avalikustas, et nad pidid möödunud aasta augustis Hiinasse Pekingisse kolima ja Kimi kadumise päeval, 10. augustil pidasid lahkumispidu.

Kim Wall
Kim Wall Foto: TOM WALL/AFP/Scanpix

Mehe sõnul olid sõbrad juba peole saabuma hakanud, kui Kim sai Taani leiutajalt Peter Madsenilt telefonikõne, et ootab ajakirjanikku oma allveelaevale.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

«Kim oli mitu kuud varem olnud Madseniga kirjavahetuses ja lootis temast lugu teha, kuid siis oli pikka aega Madseni poolt vaikus. Taanlane kutsus meie lahkumispeo päeval Kimi Kopenhaagenisse endaga teed jooma ja intervjuud tegema, ta lubas ka allveelaeva näidata,» lausus hukkunud naise kallim.

Peter Madseni allveelaev
Peter Madseni allveelaev Foto: Johan Nilsson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Kim Wall ja ta kallim arutasid, kas ta peaks minema nende peo ajal intervjuud tegema või lükkab ta selle edasi. Kuid nad leidsid, et Peter Madseni allveelaevaga sõitmine on erakordne kogemus ja ta saab sellest hea loo.

Kim Wall Peter Madseni allveelaeval
Kim Wall Peter Madseni allveelaeval Foto: PETER THOMPSON/AFP/Scanpix

Mehe sõnul kutsus Kim teda kaasa, kuid kuna külalised olid kohal, siis otsustas ta peole jääda.

Sõbrad saatsid Kim Walli allveelaevale UC3 Nautilus ja jäädvustasid, kuidas ta koos Peter Madseniga minema seilas. Need päikeseloojangukaadrid on viimased, millel on ajakirjanikku näha elusana.

Kim Wall Peter Madseni allveelaeval
Kim Wall Peter Madseni allveelaeval Foto: ANDERS VALDSTED/AFP/Scanpix
UC3 Nautilus allveelaev
UC3 Nautilus allveelaev Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Wall, ta mees ja sõbrad arvasid, et allveelaevasõit kestab paar tundi ja ta on hea ajakirjandusliku materjaliga siis tagasi.

Kell 19.00 astus Kim Wall allveelaeva pardale, lehvitades mehele ja sõpradele hüvastijätuks. Ei mees ega sõbrad teadnud siis, et see lehvitamine ja paar hilisemat fotot on Kimi elu viimased.

10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautilus pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli
10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautilus pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kallim helistas paar korda Peter Madseniga intervjuud teinud naisele ja naine sõnas, et allveelaevas seilamine on väga huvitav kogemus. Kuid siis kontakt katkes, tehes Kimi elukaaslase murelikuks.

Mees helistas 11. augustil 2017 kell 1.43 politseisse, teatades, et ta elukaaslane Kim Wall läks Peter Madseni allveelaevaga seilama, kuid ei ole koju tagasi jõudnud. Politsei alustas mereotsinguid kell 2.17. 

Mereotsingud Køge lahes
Mereotsingud Køge lahes Foto: Johan Nilsson/TT/TT NEWS AGENCY

Merepääste leidis veest taanlasest leiutaja Peter Madseni, kuid mitte Kim Walli. Madseni teatel ta allveelaev uppus ja ta pääses vaevu eluga.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Taani mereväe sukeldujad tõid Kopenhaageni lähistelt merepõhjast allveelaeva pinnale ja seda uurisid kriminalistid, kes leidsid, et allveelaevas on suure tõenäosusega pandud toime mõrv.

Taani politsei uurimas Peter Madseni UC3 Nautilus allveelaeva
Taani politsei uurimas Peter Madseni UC3 Nautilus allveelaeva Foto: Jacob Ehrbahn/AP/Scanpix

Hiljem leiti Kim Walli kehaosad, mille uurimine näitas, et ta on tapetud ja ta surnukeha tükeldatud.

Prokurör Jakob Buch-Jepseni sõnul sidus Madsen Walli allveelaevas kinni, piinas ja vägistas teda. Siis ta kas kägistas, lämmatas või lõikas naise kõri läbi, võttes talt elu. 

Prokurör Jakob Buch-Jepsen
Prokurör Jakob Buch-Jepsen Foto: Stine Tidsvilde/AP/Scanpix

Peter Madsenile esitati sel kuul süüdistus Kim Walli ettekavatsetud mõrvas. Sellele viitavad ta allveelaevast leitud esemed. 

Madsen sõnas oma advokaadi vahendusel, et ta ei plaaninud Walli tappa, vaid allveelaevas juhtus õnnetus. Tema silmis oli naise tükeldamine ja kehaosade merre heitmine merematus. Samas ta eitab naise vägistamist. 

Kohus Peter Madseni üle algab 8. märtsil ja karistusotsus kuulutatakse välja aprilli lõpul. 

Kim Isabel Frederika Wall sündis 23. märtsil 1987 Rootsis Trelleborgis ja hukkus 10. või 11. augustil 2017 Taanis Kopenhaageni lähistel Køge lahes.

Wall oli lõpetanud Londoni majanduskooli ja Columbia ülikooli, töötades mitmete rahvusvaheliste väljaannete juures vabakutselise ajakirjanikuna. 

Kim Wall
Kim Wall Foto: Twitter.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles