TOP 10 riiki maailmas, kus on vabadusega kõige kehvemad lood

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria lapsed mängivad varemete taustal
Süüria lapsed mängivad varemete taustal Foto: ABDULMONAM EASSA/AFP/ Scanpix

Iga aasta teeb organisatsioon Freedom House ülevaate vabadusest maailma eri paigus, kus mõõdetakse eri riikide elanike vabadust ja poliitilisi õigusi.

Freedom House vaatleb kõiki maailma riike eri kriteeriumite järgi ning määratleb nad siis kas «vabaks,» «osaliselt vabaks» või «mitte vabaks,» vahendas The Guardian.

Kui 88 riiki (mille hulka kuulub loomulikult ka Eesti) liigituvad vabade riikide hulka, siis tervelt 49 (kuhu kuuluvad näiteks ka Türgi, Venemaa, Hiina, Tai ja Egiptus) jäävad mittevabade hulka.

Vaata, millistes riikides on olukord vabadusega kõige kehvem. Mida vähem on riik saanud Freedom House hindes punkte, seda halvem.

10. Sudaan

Sudaanis Punases meres on üks rikkalikumaid mereelustikke, mida armastavad mitmed julgemad sukeldujad. Kahjuks vohab riigis aga korruptsioon ja vägivald, mistõttu ei ole riigis turvaline ei kohalikel ega turistidel.

Freedom House hinne: 8/100

9. Usbekistan

Usbekistani halastamatu diktaator Islam Karimov hoidis võimust kinni alates 1991. aastast kuni oma surmani 2016. aastal. Ta oli tõeline despoot ning teda süüdistati inimõiguste rikkumises, valimispettuses, vaba ajakirjanduse mahasurumises ja korruptsioonis. Tema järeltulija Shavkat Mirzijojev ei ole veel suutnud Usbekistani Freedom House’i kehvast skoorist üles tõsta, kuigi olukord on juba tegelikult tunduvalt paranenud.

Freedom House hinne: 7/100

8. Somaalia

Kui Somaalia diktaator Mohamed Siad Barre viimaks 1991. aastal kukutati, jäi temast järele tugev võimuvaakum, mida sellest ajast alates mitmed sõjakad grupid on üritanud täita. Loodetakse, et praegune president Hassan Sheikh Mohamud suudab riiki mingitki moodi stabiilsust tuua. Somaalial on suur potentsiaal olemaks nii Aafrika kõige kaunim kui ka kõige ohtlikum paik.

Freedom House hinne: 7/100

7. Saudi Araabia

Saudi Araabia on ainus riik maailmas, mis keelab naistel autoga sõita (keeld tühistatakse 2018. aasta juunis). Riigis on olukord inimõigustega üsna kehv, samuti on ammu teada, et Saudi Araabias tõlgendatakse islami seadusi eriti karmil moel, mistõttu on kohalike vabadus küllaltki piiratud. Sellegipoolest loodavad saudi võimud riiki rohkem turiste meelitada.

Freedom House hinne: 7/100

6. Ekvatoriaalne Guinea

Ekvatoriaalses Guineas on toimunud üks riigipööre teise järel ning korruptsioon lokkab seal endiselt. Riigi rikkalikud naftavarud oleks suutnud aga ammugi kõigile elanikele mõnusa elu tagada.

Freedom House hinne: 7/100

5. Türkmenistan

Isikukultus ei surnud koos Staliniga ning just Kesk-Aasias on see endiselt trendikas. Türkmenistan on pungil 2006. aastal hukkunud diktaatori Saparmurat Niyazovi kujusid ning tema järeltulija Gurbanguly Bedymukhamedov pole sugugi parem. Ka Bedymukhamedov, kes kutsub end «kaitsjaks» on näidanud sarnast armastust autoritaarsuse ja kullast iseenda kujude vastu.

Freedom House hinne: 4/100

4. Põhja-Korea

Põhja-Korea autoritaarne poliitika ei vaja sissejuhatust. Praegune diktaator Kim Jong-un armastab nii korvpalli kui ka tuumarelvi ning huvitaval kombel üritab ta isegi riigi turismi edendada.

Freedom House hinne: 3/100

3. Eritrea

Kuigi Eritrea on põnev riik, milles on nii abessiini, euroopa ja araabia ajaloo mõjutusi, julgevad siiski vähesed reisijad oma jalga sinna tõsta. Eritread juhib julm diktaator Isaias Afwerki, keda arvatakse rahastavat ka al-Shabaab nimelist terrorirühmitust.

Freedom House hinne: 3/100

2. Lõuna-Sudaan

Maailma kõige nooremal riigil pole algus just hästi läinud. Lõuna-Sudaan saavutas Sudaanist iseseisvuse 2011. aastal, aga sellest alates on riigis olnud vaid sõda ja diktatuur, mis ohustab ka ühte erilisemat loomastikku ja taimestikku terves maailmas.

Freedom House hinne: 2/100

1. Süüria

See, et Süürias on lood kõige kehvemad ei tohiks tulla mingi üllatusena. Süüria on hetkel kõige ohtlikum koht maailmas, kus president Bashar al-Assad jätkab väsimatult juba seitse aastat kestnud kodusõda. Verine konflikt on muutnud kunagise Lähis-Ida juveeli tõeliselt armetuks ja ohtlikuks paigaks.

Freedom House hinne: -1/100 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles