Video: Londoni batuudimüüjast sai Islamiriigi timukas (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siddhartha Dhar
Siddhartha Dhar Foto: National Pictures/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Kanada meedia teatel on Ühendkuningriigist Londonist pärit endisest batuudimüüjast saanud äärmusrühmituse Islamiriik peatimukas.

Londonlane Siddhartha Dhar võttis timukatöö üle teiselt britilt, Mohammed Emwazilt, hüüdnimega Džihaadi-John, kes hukkus 2015. aastal USA droonirünnakus.

Siddhartha Dhar (vasakul)
Siddhartha Dhar (vasakul) Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images/Scanpix
Mohammed Emwaz ehk Džihaadi-John koos hukatavaga
Mohammed Emwaz ehk Džihaadi-John koos hukatavaga Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Veel Abu Rumaysahi nime kasutav Dhar on USA Luure Keskagentuuri (CIA)  terroristide nimekirjas kui üks ohtlikemaid džihadiste.

«Meile teadolevalt liitus Briti kodakondsusega Siddhartha Dhar Islamiriigiga ja temast sai pärast Džihaadi-Johni uus peatimukas. Dhar oli oletatavalt ka 2016. aasta Islamiriigi hukkamisvideol, millel hukati isikuid, keda džihadistid kahtlustaid lääne heaks luuramises,» teatas USA kaitseministeerium.

Siddhartha Dhar (vasakul)
Siddhartha Dhar (vasakul) Foto: Gareth Fuller/AP/Scanpix

Kui hindust Dhar abiellus moslemi Aishaga, astus ta islami usku.

Ühendkuningriigi võimud kahtlustasid Dhari kuulumist keelatud äärmusrühmitusse Al-Muhajiroun ja ta arreteeriti. Ta vabanes kautsjoni vastu, talt võeti pass ära ja ta sai reisikeelu, kuid sellest hoolimata õnnestus tal 2014. aastal Süüriasse Islamiriigi juurde põgeneda.

Siddhartha Dhar (punases ringis)
Siddhartha Dhar (punases ringis) Foto: PA Video/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Suurbritannia julgeolekusüsteemis on palju auke, igatahes mind keegi kinni ei pidanud. Lendasin läbi Euroopa Islamiriigi juurde,» teatas britt Twitteris, postitades endast foto, millel on teda näha AK-47 relva ja vastsündinud pojaga.   

Siddhartha Dhar
Siddhartha Dhar Foto: National Pictures/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Enne Islamiriigi timukaks hakkamist müüs Dhar batuute, mis on laste sünnipäevadel populaarsed.

Siddhartha Dhar (punases ringis)
Siddhartha Dhar (punases ringis) Foto: PA Video/PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti võimud küsitlesid pärast Dhari põgenemist mehe pereliikmeid, kuid keegi neist ei ole seotud Islamiriigiga ega ole džihadist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles