“Meie küla laulud” toob kuulajani eestluse kontsentraadi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukerpillid.
Kukerpillid. Foto: Ants Liigus

Maailmaküla festival toob Tallinna, Tartusse ja Pärnusse “Meie küla lauludega” muusikud, kes jagavad kuulajatega meie esivanemate maailmamõistmist.

“Meie küla laulud” on korraldajate iseloomustuse kohaselt eestlaseks olemise kontsentraat. Laule, millesse on talletatud meie esivanemate maailmamõistmine, meie püüdlused rahvana säilida, meie viis lustida ja valuleda, kannavad kontserdikülastajate südamesse ansambel Kukerpillid koosseisus Ike Volkov, Toomas Kõrvits, Heiki Vahar ja Arne Haasmaa, Mari Pokinen, Hendrik Sal-Saller, Tõnu Timm, Ricardo Padilla, Peeter Salmela, Toomas Rull ja Miro Mantere.
 
“Meie küla laulud” asetab kõik selle hoopis laiemasse ja sügavamasse konteksti. Eri generatsioonide ja kultuuritaustaga inimesed, instrumendid, rütmid ja helikeel sulanduvad ühtseks ja orgaaniliseks ansambliks, millist tegijatele teadaolevalt pole Eestis varem tehtud.
 
Oriendi näppepillid, Aafrika löökriistad, Lõuna-Ameerika rütmid, meie laulud. Parim teadmine, mida maailmast on võimalik ammutada, rakendatuna meie vankri ette. Siiralt ja peenelt, sügavaima respektiga algmaterjali suhtes. Globaalse küla ja multikulti võimalikkusest ideaalmaailmas.

On tähtis et need laulud kõlaksid ja kõnetaksid laiemalt tänaseid ja homseid, teistsuguse kuulamiskogemusega põlvkondi. Kultuur pole museaal,
mis ajas kivistub, vaid elav ja hingav organism. Nii on Maailmaküla uskunud ja “Meie küla laulud” väljendab seda usku parimal viisil.

“Meie küla laulude” lugude seaded kirjutas Ricardo Padilla, Tšiili kodanik,
Sibeliuse akadeemia löökpillide eriala õppejõud, kes on perekondlike sidemete kaudu hästi kursis Lõuna-Ameerika šamaanitrummide võngetega. Otsus usaldada ”meie laulud” “võõra” kätesse aitab meie jaoks harjumuspärastes lugudes tuua esile seda vedru ja gruuvi, mis meie eneste jaoks ehk seni varjul püsinud.

Esimene Maailmaküla festival toimus 2006. aastal.

“Meie küla laulud”
Teisipäeval, 17. mail Vanemuise teatri suures majas.
Kolmapäeval, 18. mail Eesti draamateatris.
Neljapäeval, 19. mail Pärnu Endla teatris.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles