Dementsuse all kannatav Taani prints Henrik viidi pärast Egiptuse reisi haiglasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani prints Henrik
Taani prints Henrik Foto: PASCAL PAVANI/AFP/Scanpix

Taani prints Henrik, kes on kuninganna Margrethe II abikaasa, viidi eile, 28. jaanuaril haiglasse.

Taani meedia andmetel vajas 83-aastane prints, kellel on diagnoositud dementsus, haiglaravi pärast Egiptuse reisi ja ta toimetati Kopenhaageni Rigshospitaletisse.

Taani prints Henrik
Taani prints Henrik Foto: Caro / Seeberg/Caro / Seeberg/Scanpix

Taani kuningakoja esindajate teatel oli prints selle kuu alguses mitu nädalat Egiptuses, kuid pärast kodumaale tagasi saabumist tabas teda terviseprobleem, mis arvatakse olevat psühhosomaatiline.

«Prints Henrik vajas pärast reisi arstiabi, talle tehakse haiglas terviseuuringud,» oli kuningakoja teates.

Taani õukond edastas 2017. aasta septembris meediale, et prints Henrikul diagnoositi dementsus, mille tõttu ta kognitiivsed võimed on kahanenud.

Prantsuse päritolu krahvist Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat’st sai Taani kroonprintsessi Margrethe abikaasa 1967. aastal. Pulm leidis aset Taani pealinnas Kopenhaagenis. Pärast abiellumist sai ta taanipäraselt prints Henrikuks, tiitliga Tema Kuninglik Kõrgus.

Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik Foto: Stefan Lindblom/Stellapictures/Scanpix

Printsess Margrethe sai Taani kuningannaks 1972. aastal Margrethe II nime all, kuid ta abikaasa ei saanud kaasvalitseja kuninga tiitlit, vaid jäi ikka printsiks. Prints Henrik on vanemas eas mitmes intervjuus öelnud, et ta oleks tahtnud saada kuningas-kaasvalitsejaks.

Möödunud aastal ta rõhutas, et ei soovi saada maetud oma abikaasaga samasse paika, kuna ta ei ole kunagi kuningannaga võrdne olnud.

Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Taani meedia teatel on kuningakoja eksperdid selgitanud printsile, et Briti kuninganna Elizabeth II abikaasa Philip kannab ka printsi tiitlit ega ei ole kunagi selle üle kurtnud.

Elizabeth II ja ta abikaasa, prints Philip
Elizabeth II ja ta abikaasa, prints Philip Foto: Adrian Dennis/AFP/Scanpix

Margrethe II ja ta mehel on kaks poega, 1968 sündinud kroonprints Frederik ja 1969 sündinud prints Joachim, neil on ka kaheksa lapselast.

Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik, koos poegade, miniate ja lastelastega
Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik, koos poegade, miniate ja lastelastega Foto: HENNING BAGGER/AFP/Scanpix

Prints Henriku emakeel on prantsuse keel, kuid kohe pärast abiellumist õppis ta selgeks taani keele. Varem diplomaatilisel tööl olnud prints räägib veel inglise, hiina ja vietnami keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles