Inimröövi ohvriks olnud Natascha Kampusch: Turpinite lapsed peaksid oma vanematele ütlema, mida nad neist arvavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natascha Kampusch
Natascha Kampusch Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Austerlanna Natascha Kampusch, kes oli kaheksa ja pool aastat oma röövija Wolfgang Priklopili majas vangistuses, võttis nüüd sõna USAs Californias paljastunud laste vangistamisjuhtumi teemal.

Politsei leidis 57-aastase David Turpini ja 49-aastase Louise Turpini lapsed vanuses 2 – 29 eluaastat elamas Los Angelese lähistel Perrises asuvas majas vangistuses ja mustuses, teatab The Sun.

Turpinite maja Los Angelses eeslinnas Perrises
Turpinite maja Los Angelses eeslinnas Perrises Foto: Damian Dovarganes/AP/SCANPIX

29-aastase Kampuschi sõnul ta saab neist 13 ameerika lapsest aru, sest ka tema pidi aastaid elama vangistuses.

David ja Louise Turpini lapsed
David ja Louise Turpini lapsed Foto: Ekraanitõmmis Twitterist

«Tähtis on, et need lapsed näeksid oma vanemaid vanglas. Vanemad saavad vanglas ise tunda, mis tähendab vabadusekaotus. Neil lastel on kaks võimalust, nad kas andestavad vanematele või lõpetavad nendega iagsuguse suhtlemise. Lapsed peaksid samas ütlema kõik, mida neil vanematele nende vangistamise kohta öelda on,» lausus austerlanna.

Natascha Kampusch
Natascha Kampusch Foto: HERWIG PRAMMER/REUTERS/Scanpix

Kampuschi arvates saavad need 13 last oma elu korda seada vaid siis, kui nad probleemi enda jaoks lahendavad, kas andestamise või suhete lõhkumise teel.

Ta lisas, et mida vähen need lapsed meedia vaateväljas on, seda parem, sest meedimüra võib nende psühholoogilist ja füüsilist taastumist aeglustada.

Uurimine näitas, et Turpinid hakkasid oma lapsi näljutama, piinama ning voodite külge siduma ja ketistama siis, kui neil tekkisid majanduslikud raskused. Vee kokkuhoidmiseks tohtisid lapsed end pesta 1 – 2 korda aastas. Lisaks mõnitasid nad lapsi toiduga, jättes näiteks taldrikutäie pirukaid või kooke taldrikul põrandale, kuid lapsed ei tohtinud neid süüa, vaid ainult vaadata.

Turpinitele esitati süüdistus oma laste vangistamises, piinamises ja näljutamises. Mõlemat vanemat võib süüdimõistmisel oodata ees kuni 94 aasta pikkune vangistus.

Louise Turpin
Louise Turpin Foto: Mike Blake/AP/Scanpix
David Turpin
David Turpin Foto: Mike Blake/AP

Austerlanna Kampusch oli kümneaastane kui 2. märtsil 1998 vaimselt haige Wolfgang Priklopil ta Viinis röövis ja oma maja keldrisse lukustas.

Kampusch pääses Priklopili juurest põgenema 23. augustil 2006, olles 18-aastane. Pärast seda tegi 44-aastane mees enesetapu.

Kampusch kirjutas oma karmist kogemusest raamatu «3096 päeva», mille põhjal tehti film.

Natascha Kampusch
Natascha Kampusch Foto: DIETER NAGL/AFP/SCANPIX

Uurijate teatel said võimud Turpinite lastest teada tänu julgele 17-aastasele tütrele, kes oma põgenemist koos õdede-vendadega kaks aastat ette valmistas.

Naabrite sõnul tundus neile, et Turpinite juures ei olnud kõik korras, kuid nad ei arvanud, et vanemad lapsi vangistuses hoiavad ja näljutavad. 

Turpinite maja Los Angelese eeslinnas Perrises
Turpinite maja Los Angelese eeslinnas Perrises Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP/Scanpix
Head soovid Turpinite lastele
Head soovid Turpinite lastele Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix

Turpinite lapsed, kes olid alakaalulised ja nälginud, on haiglaravil. Arstide teatel taastuvad nad füüsiliselt kiiremini kui vaimselt, vajades pärast piinamist ja näljutamist pikaajalist teraapiat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles