Popartist Lorde kandis veriselt feministlikku sõnumit

Erika Renel
, Elu24 toimetaja-reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lorde MTV galal
Lorde MTV galal Foto: Jordan Strauss/AP

Poplaulja šokeeris Grammyde auhinnagalal teistmoodi punase kleidiga, vahendab ajakiri InStyle

Hittlauluga «Royals» tuntuks saanud Lorde läks muusikaauhindade galal populaarsest Time's Up-liikumisest sammukese (või kaks) edasi feministliku esseega, mis oli lohakalt ja punase niidiga otse kaunitari galakleidile õmmeldud.

Varasema MeToo-liikumise mustade kleitide nõue Kuldgloobuste galal ei olnud just väga loov ega silmapaistvalt stiilne lähenemine. Mustad kleidid oli pisut ambivalentne ettevõtmine, mis saatis kohati lausa vastupidiseid signaale välja. Hollywoodi naisi kritiseeriti hiljem hoopis liiga avatud, lühikeste ja läbipaistvate mustade pitskleitide pärast. Naised ise jälle pahandasid nende näitlejannadega, kes olid julgenud tulla üritusele näiteks punases kleidis.

Tänavusel Grammyde galal lepiti ahistamisvastaste seas kokku, et naised võiks kanda valget roosi. Valge roosi motiiv peaks seosutuma ajalooliselt naiste hääletamisõiguse väljavõitlemisega aga ka üldise rahuliku vastupanuliikumisega. Lorde demonstreeris roosi asemel aga julgelt kuulsa USA kontseptuaalkunstniku Jenny Holzeri käsikirjalist mini-essee eksemplari, mis oli kinnitatud staari karmiinpunase kleidi seljaosale. Kunstnik ise kuulutas sama mõtet New Yorgi tänavatel anonüümselt ja erivärvilistele plakatitele trükituna juba aastal 1977.

Lorde stiilikatsetus on juba tähelepanuväärsem viis edastada feministlikku sõnumit rõivaste abil. «See on minu versioon valgest roosist,» selgitab artist oma Instagrami foto all:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles