Politsei: Peter Madseni oli oma ohvri Kim Walli elukohaks olnud kommuunis sage külaline

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Wall
Kim Wall Foto: twitter.com

Taani politsei sõnul külastas leiutajast allveelaevnik Peter Madsen mitmel korral oma ohvri, ajakirjanik Kim Walli elukohta.

Taani ja Soome meedia teatel asub 46-aastase Madseni töökoda Kopenhaagenis vaid 200 meetri kaugusel muusikute ja kunstnike kommuunist, kuhu 30-aastane Wall koos oma elukaaslasega 2017. aasta kevadel elama asus.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: Hougaard Niels/AP/Scanpix

Kui Madsen saatis 10. augustil 2017 Wallile sõnumi, et on nõus talle intervjuu andma ja oma allveelaeva näitama, oli ajakirjanikul töökoja ja mereni vaid mõne minut tee minna.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Tom Wall/AP/Scanpix

Kommuuni elanike sõnul oli Madsen nende juures üsna sage külaline ja keegi ei pidanud teda ohtlikuks.

Rootslannast vabakutseline ajakirjanik ja ta poiss-sõber asusid Taani pealinna Kopenhaageni juures Refshaleøeni saarel  asuvasse Musikværftet kommuuni elama möödunud aasta märtsis. Nende kasutada oli üks tuba, ülejäänud ruumid olid üldkasutatavad.

Ei ole tõendeid, et Wall ja Madsen kohtusid varem, küll aga kinnitasid mitmed selle kommuuni elanikud politseiuurijatele, et nad suhtlesid Madseniga.

«Ta tundus rahuliku ja vaikse mehena, kes aeg-ajalt käis meie juures juttu rääkimas ning suvel istus meiega lõkke juures,» teatas üks selle kommuuni elanikest.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: NIELS HOUGAARD/AP/Scanpix

10. augustil 2017 korraldasid Wall ja ta elukaaslane kommuunis lahkumispeo, kuna nad pidid Hiinasse Pekingisse kolima. Peole saabus kümmekond sõpra, kellega hüvasti jäeti.

Aftonbladeti teatel oli Wall Madseniga e-kirja vahetuses alates märtsist, tehes leiutajale ettepaneku intervjuuks. Madsen ei saatnud ajakirjanikule kohe vastust, vaid venitas vastuse saatmisega mitu kuud. Lõpuks 10. augustil 2017 sai Wall Madsenilt kirja, et ta on intervjuuks valmis ja ootab teda, näidates ka oma UC3 Nautilus allveelaeva.

Kim Wall Peter Madseni allveelaeval
Kim Wall Peter Madseni allveelaeval Foto: ANDERS VALDSTED/AFP/Scanpix

Wall arutas oma elukaaslasega, et kas ta ikka peaks Madseniga kohtuma minema, sest nad on varsti Hiinasse lahkumas ja neil on külalised. Kuid koos nad leidsid, et mitte iga päev ei ole võimalik külastada allveelaeva, mille on ehitanud eraisik ja millega sõita oleks kindlasti põnev.

10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautiluse pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli
10. augustil 2017 tehtud foto, millel on UC3 Nautiluse pardal näha Peter Madsenit ja Kim Walli Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Nii Wall läkski Madseniga kohtuma teadmata, et see on ta elu viimane päev.

Kui Wall ei olnud kella 2.00 paiku öösel koju jõudnud, teatas elukaaslane ta kadumisest politseisse. Politsei asus Walli otsima nii maalt kui merest, leides 11. augustil Madseni allveelaeva, mis oli põhja läinud, kuid ka merehädas Madseni, kes päästeti.

Kaks nädalat pärast rootslanna kadumist hakkas Taani politsei leidma Kopenhaageni lähedalt merest ta kehaosi. Krimilaboris tehti kindlaks, et need kuuluvad Wallile.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Madsen eitab Walli mõrvamist, kuid ta tunnistas, et tükeldas surnukeha. Allveelaevniku teatel juhtus Walliga õnnetus ja ta korraldas naisele nii-öelda merematuse.

Madsenile esitati süüdistus naise mõrvamises, kohus ta üle algab 8. märtsil ning otsus langetatakse aprilli lõpul.

Kopenhaageni Refshaleøeni saar oli kunagi iseseisev, kuid on nüüdseks Amageri saarega seotud, mitusada aastat ehitati seal laevu, laevaehitus lõpetati 1996. aastal.

Refshaleøeni saar
Refshaleøeni saar Foto: wikipedia.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles