Ibiza keelustas kohalike elanike kaitseks AirBnb

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ibiza vanalinn
Ibiza vanalinn Foto: Geoff Robinson Photography/REX/Vida Press

Ibiza linnavalitsus keelustas nii AirBnb kui ka lihtsalt kodumajutuse, kuna eelmisel aastal olid turistidele üürimise tõttu paljud kohalikud sunnitud autodes ja lageda taeva all magama.

Keelatud on majutamine nii korterites kui eramajades ning keeld kehtib terves piirkonnas, vahendas The Sun. Linnavalitsuse esindaja sõnul napsasid turistid ära ööbimiskohad, mis olid muidu saadaval kohalikele hooajatöötajatele ja ka õpetajatele.

Eelmisel suvel olid paljud hooajatöölised sunnitud elama ülerahvastatud ja tohutusuurte üürihindadega korterites, samuti elasid paljud oma autodes.

Juba eelmisel suvel otsustas Ibiza lähedal olev Santa Eularia des Riu lühiajalise üürimise keelustada ning nüüd järgivadki naabruskonna omavalitsused sama eeskuju.

Internetis saada olevad üüriplatvormid on juba praegu tekitanud mitte-jätkusuutliku olukorra, sõnas Ibiza turismi nõunik, Vicente Torres.

«See mida nägime 2017. aasta suvel ei olnud positiivne kellegi jaoks. Seega soovime näha üürimist pikemaks ajaks kohalikele, mitte lühiajaliselt turistidele,» lisas Torres.

AirBnb arvates peaks aga kohalikel olema samuti võimalus turismist kasu saada, nii nagu ka hotellidel.

«Me tahame Ibiza ametnikega tervemõistuslikult koostööd teha, et kohalikud pered saaksid turismist kasu lõigata, mitte vaid hotellid,» sõnas AirBnb esindaja.

«AirBnb-ga ööbib vähem kui viis protsenti Ibiza külastajatest, kuid see elavdab kohalikku majandust rohkem kui poole miljardi euro võrra. Kusjuures see raha jääb tavaliselt kohalike perede ja ettevõtete taskusse,» lisas esindaja.

Ettevõtte andmetel teenib keskmine AirBnb majutaja Ibizal aastas ligi 7500 eurot.

Korteri või eramaja turistidele väljaüürimise eest võib koduomanikku oodata nüüd kuni 400 000 euro suurune trahv. Sellegipoolest jätkavad kohalikud oma kodu üürikuulutuste AirBnb lehele ülesriputamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles