Savisaare ihuarst: Edgar ei saa enam kunagi terveks (2)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: «Kuuuurija»

Juba pikemat aega on spekuleeritud – kas Edgar Savisaare tervis peab kohtukäimisele vastu või on tegu veteranpoliitiku järjekordse salakavala malekäiguga, et kohtu alt pääseda.

«Kuuuurija» saatejuht Katrin Lust käis Savisaarel Jõgeval külas, et uurida poliitiku enda ja viimase ihuarsti käest, missugune on tema tervis päriselt.

Edgar Savisaare kõige märkimisväärsem kommentaar oli, et ta oli kuu aega koomas, ning see on elementaarne, et tal tekib pärast seda mäluga probleeme. «Kui ma ise kohtusse ei lähe, siis mind viiakse sinna,» sõnas endine peaminister.

Savisaare kauaaegne sõber ja ihuarst, dr Peep Põdder vastas saatejuhi küsimusele, kas Edgar saab kunagi terveks eitavalt, öeldes, et Edgar ei saa kunagi terveks. Kõiki tema terviseprobleeme arvesse võttes (kõrge veresuhkur ja infarktikolded ajus) ei anna alust arvata, et endine peaminister kunagi terveks saab. Arsti prioriteediks oli pigem garanteerida, et tema olukord enam hullemaks ei muutu.

Katrin Lust tegi isegi testi, püüdes välja selgitada, missugune olukord on Edgari mäluga. Lust palus Savisaarel rääkida, kuidas tema ja doktor Põdder kohtusid. Savisaar rääkis loo, kus tal olid linnavalitsuse suvepäevadel halb hakanud ja ta toimetati Jõgeva haiglasse, kus doktor Põdder töötab.

Lust oli loo järel uhkusega vastanud, et näe, mäluga on ju kõik korras.

Põdder ütles vastu, et ei ole. See lugu, mida Savisaar rääkis, juhtus mõned aastad tagasi, ja mitte 1990ndate keskel, nagu Savisaar oli öelnud. 

See olukord illustreeris kenasti Savisaare süvenevat keerulist vaimset olukorda. Dementia, mille arst välja toob, võib tekitada olukorra, kus prokurör Savisaarest kohtus lihtsalt üle sõidab.

Mis kohtuprotsessist edasi saab, seda hetkel ei tea, aga dr Peep Põdder on lubanud, et Savisaar saab vabariigi aastapäevaks koju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles