Maailma kõige äikselisem paik asub Venezuelas

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catacumbo jõe piirkond
Catacumbo jõe piirkond Foto: JORGE SILVA/REUTERS/Scanpi

Eestis on aastas enamasti vähem kui 20 äikesepäeva, kuid maailmas on paiku, kus äikest esineb suisa peaaegu igal teisel päeval aastas. Üks selline paik asub Venezuelas. 

Maailma kõige äikeselisemaks paigaks peetakse piirkonda Venezuela loodeosas, kus Catacumbo jõgi suubub suurde Maracaibo järve. 

Ühe ruutkilomeetri kohta on seal ette tulnud koguni 230 välgulööki, mistõttu on see paik registreeritud Guinnessi rekordite raamatus kui kõige suurema äikesekontsentratsiooniga koht maailmas. Seejuures võib sealne äikeseilm kesta kümme tundi järjest ning ööpäevas tervikuna võib pikselöökide arv ulatuda enam kui 20 000-ni.

Catacumbo pikselöögid on kohati nii tugevad ja eredad, et on nähtavad kuni 400 kilomeetri kauguselt. Kõuekõmin ei ulatu tavaliselt aga kaugemale kui 30 kilomeetrit. Kõige tähelepanuväärsem on Catacumbo äike oktoobris, mil minutis võib esineda enam kui 25 äikeselööki. Kõige rahulikum äikesehooaeg kestab aga jaanuarist veebruarini. 

Mida põnevat peale erakordse ilma Catacumbo piirkonnas veel teha saab, loe Reisigurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles