Prantsuse farmerid on vihased, kuna huntide arvukuse kasvu lubamine seab nende lammaste elu ohtu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt
Hunt Foto: MARTIN BUREAU/AFP/Scanpix

Prantsuse valitsus teatas, et nad lubavad huntide populatsioonil suureneda 40 protsendi võrra, kuid see ärritab farmereid, kuna üha enam mäestikukarjamaadel olevaid lambaid võivad huntide saagiks langeda.

Prantsuse võimude arvates on huntide arvukus liiga väike ja selle tõttu piiratakse nende jahtimist, et praeguse umbes 360 hundi asemel oleks 2023. aastaks 500 hunti, teatab The Guardian.

Hundid
Hundid Foto: Geoff Caddick/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Jahimehed tapsid 1930. aastatel liiga palju hunte, mille tõttu see loomaliik seal välja suri. Alates 1992. aastast on hundid Prantsusmaal tagasi, nad saabusid Itaaliast, kus oletatavalt on praegu hunte umbes 2000 ning levisid edasi Šveitsi ja Saksamaale.

Prantsusmaa võimude ning Püreneede ja Alpide piirkonna farmerite vaheline «hundisõda» on kestnud aastaid. Farmerite teatel panevad hundid neid juukseid katkuma ja tekitavad külmavärinaid, kuna nende tõttu saavad nad suurt majanduslikku kahju, tappes nende lambaid, kuid vahel ka lehmi.

Lambad
Lambad Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/PA Images/Scanpix

Võimude otsuse kohaselt tohivad jahimehed tappa aastas hundipopulatsioonist kümme protsenti. Kui hundid liiga sageli lambakarjadele rünnakuid teevad, siis saavad jahimehed loa lasta aastas maha 12 protsenti hunte.

«Loodame, et praegune lahendus sobib ning farmerid ei pea liiga palju oma kariloomade pärast muretsema,» teatasid Prantsuse põllumajandusminister Stephane Travert ja keskkonnaminister Nicolas Hulot.

Lambad
Lambad Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/PA Images/Scanpix

Hulot’ sõnul ei saa lubada, et hundid uuesti Prantsusmaalt täielikult kaoks, kuid ta saab aru ka loomakasvatajate murest.

Lambapidajad on viimastel aastatel korraldanud valitsuse hundipoliitika vastaseid proteste, näiteks möödunud aasta novembris viisid nad sadu lambaid Lyoni kesklinna.

«Hundid on kaitse all, kuid meie lambad mitte. Kas meie sissetulekuallikaks olevad lambad peavad tõesti olema huntidele tasuta roog?» küsisisd lambakasvatajad.

Lambad
Lambad Foto: John Giles/PA Wire/PA Images/Scanpix

Prantsuse valitsus avalikustas 100-leheküljelise hundistrateegia, mille kohaselt saavad lambakasvatajad esitada avalduse saamaks lammaste kaitseks riigilt elektrikarjuseid ja huntide poolt tapetud lammaste eest kompensatsiooni.

Zooloogide teatel söövad hundid päevas keskmiselt 2–4 kilogrammi liha, murdes selle saamiseks ka mäestikukarjamaadel olevaid lambaid.

Prantsuse põllumajandusstatistika andmetel tapsid hundid 2016. aastal Alpide piirkonnas 10 000 lammast. Hundid toituvad lisaks lammastele ka hirvedest, metssigadest, jänestest, vahel ka karjakoertest ja isegi lehmadest.

Hunt
Hunt Foto: MARTIN BUREAU/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles