Hiina võimud tahavad keelata matustel stripparid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strippar
Strippar Foto: Caro/ScanPix

Hiina võimude teatel valmistatakse ette seadusemuudatust, mis keelaks matustel stripparite esinemise.

Hiina kultuuriministeeriumi teatel kutsutakse strippareid esinema eelkõige maapiirkondades, kus nad astuvad lisaks matustele üles ka pulmades, sünnipäevadel ja laatadel, teatab news.com.au.

Strippar
Strippar Foto: Caro / Andreas Bastian/Caro / Andreas Bastian/Scanpix

Moraali ja eetika seisukohast peetakse kõige halvemaks stripparite esinemist just matustel, kus tavaliselt leinatakse.

Võimud käivitavad niinimetatud kuuma liini, kuhu saab anonüümselt anda teada matuste kohta, kus esinevad stripparid. Selle eest pakutakse korralikku rahalist tasu.

Hiina külades ja väikelinnades on pikaajaline traditsioon kutsuda peiedele strippareid esinema, sest nende abil meelitatakse ligi rohkem leinajaid. Samas on osa neist nii lahkunu perele kui teistele kohalolijatele võõrad.

Matus Hiinas
Matus Hiinas Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Hiinas levinud arvamuse kohaselt näitab matusele tulnute suur arv, et lahkunu oli oma eluajal väga populaarne ja pered üritavad üksteist sellega üle trumbata.

Hiina matustel on tavaline, et seal esinevad napis seksikas riietuses striptiisitarid. Laval nende taga on ekraan, kus jookseb lahkunu ja matuste kohta tekst. Näiteks, et nad leinavad oma tantsu ja striptiisiga lahkunut.

Strippar
Strippar Foto: Caro / Markus W/Scanpix

Hiina väljaannete teatel kujunevad matused lõpuks tõelisteks stripi-show’deks, kus riideid seljast viskavatele esinejatele elatakse kaasa. Kohal olnud plaksutavad, hüüavad midagi nilbet, vilistavad  ja vannuvad.

Striptiisitarid ja stripparid tantsivad ka kohal olevate leinajate seas, katsudes inimeste intiimkehaosi. Mõnikord on sellistel sündmustel kuulda hüüatusi, et pildistamine ja filmimine keelatud.

Kuna teistes riikides ei ole tavaks kutsuda peiedele strippareid esinema, on hiina matustel osalenud välismaalastele nende kohaolek alati suur üllatus.

Matus Hiinas
Matus Hiinas Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Hiinas on üritatud ka varem matusestriptiisi lõpetada, eelmine selline kampaania käivitati 2015. aastal.

Hiina matustel said stripparid väga populaarseks 1990. aastatel, mil nende etteasteid hakati seostama jõukuse ja viljakusega.

«Osades Hiina paikades arvatakse, et erootiliselt tantsijad ja nende alastiolek annab elusolijatele viljakust ja palju lapsi,» selgitas Hiina Fujiani kultuuriprofessor Huang Jianxing.

Meediaprpofessor Kuang Haiyan selgitas, et matusetantsijate traditsioon ulatub sajandite taha ja poolalasti tantsijate abil ülistatakse viljakust ja laste saamist.

«Hiina kultuuris on uue aasta saabumine ja lähedase surm need sündmused, mil mõtiskletakse ja tehakse oma elus korrektuure. Matusel on koos nii elu kui surm. Tantsu abil loitsitakse elavatel pikka  ja head elu ning palju järglasi,» lisas Haiyan. 

Haiyani sõnul on matusetantsijad 21. sajandil lihtsalt kultuuriatavism.

Strippar
Strippar Foto: Caro / Christian Kruppa/Caro / Christian Kruppa/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles