Kadri Kõusaar vabariigi aastapäeva lavastusest: püha lehm eksles filmi karjamaale (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: Sander Ilvest

Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi loodud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud lavastus tekitas vastakaid muljeid. Mitmed kultuuriinimesed kommenteerivad just selleks kulutatud üüratut rahasummat. Filmilavastaja ja kirjanik Kadri Kõusaar leiab, et see lavastus oli amatöörlik videokunst. 

Väidetavalt kulus vabariigi aastapäeva programmi tegemiseks tänavu kokku 300000 eurot. Tulemus aga ei olnud mitmete pealtvaatajate ja kriitikute meelest oma eesmärkide kõrgusel.

Ajakirjanik Teet Kalmus pahandab sotsiaalmeedias: «Mille peale küll kulus 300000 eurot, kui päris hästi teletegemise tagamaadega kursis olles ei suutnud kuskilt saada eelarveks suuremat numbrit kui 30000 eurot ja hea tahtmise korral oleks veel natuke odavamaltki saanud teha.»

Kuigi programmi sisu pani Kalmuse mõtlema, siis teostusega ta rahul ei ole. Kalmus nimetab Ojasoo ja Semperi lavastust «kalliks haltuuraks», mille kontseptsioon oli naiivne, hüplik ja teostus kohati lausa amatöörlik. «Harvesteri osa oli naivismi-silmakirjalikkuse tipp, sest seesama ülikallis häppening oli ju rahastataud maksurahast,» on Kalmus jahmunud.

Filmimaailmas karastunud Kadri Kõusaar jagab Kalmuse arvamust sotsiaalmeedias täielikult ning lisab, et ükski tema enda tehtud film ei ole nii kallis olnud. Nagu mitmedki teised sooviks Kõusaar näha nende kulude täpset nimekirja. 

«Oleks võinud siis juba esitada tellimuse-konkursi Eesti Filmi Sihtasutust kaasates, et «otsitakse EW100 üritusele sobivat mängufilmi». Praegu on natuke nii, et püha lehm (teater) eksles filmi karjamaale, ja samas korralikku filmi, mida näiteks nüüd festivalidele saata, või mis siis kodumaal kinosid täidaks, ju ei ole,» leiab Kadri Kõusaar nördinult.

Kadri Kõusaar EV 100 lavastusest
Kadri Kõusaar EV 100 lavastusest Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles