Saksa eriüksused reageerisid Lufthansa pilootide apsule täisjõul (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk. Pilt on illustreeriv.
Lennuk. Pilt on illustreeriv. Foto: Christoph Hardt/imago/Future Image/Scanpix

Möödunud nädalal saatsid Lufthansa piloodid kogemata välja teate, et lennuk on kaaperdatud. Enne Frankfurdi lennujaama maandumist oli lennukil seetõttu vastas kõik Saksamaa asjakohased eriüksused.

Lennuki kokpitis esines tehniline probleem, mistõttu said piloodid küll lennuliikluse kontrollile sõnumeid saata, kuid neile endile ei jõudnud midagi kohale, vahendas Travel+Leisure. Piloodid proovisid lennuliikluse kontrolli probleemist teavitada, kuid sisestasid eksikombel hoopis koodi, mis tähendab, et lennuk on kaaperdatud.

15 minutit hiljem mõistsid piloodid oma viga, kuid selleks ajaks olid Saksamaa eriüksused juba reageerinud kõrgel tasemel. Saksa armee ja politseiüksused olid ootevalmis ning õhuväed valmistasid ette hävitajaid, mis oleks vajadusel lennuki liikumise katkestanud.

Piloodid andsid lennuliikluskontrollile oma veast teada ning nemad omakorda teavitasid kõiki mobiliseerunud üksusi.

Lennuk 43 reisijaga pardal maandus turvaliselt 15 minutilise hilinemisega. Pärast maandumist vaatasid tehnikud kohe lennuki kommunikatsioonisüsteemid üle ning paari tunni pärast oli lennuk taas töös.

Lufthansa esindaja sõnul oli juhtum «väga ebatavaline.»

Kui lennuk on kaaperdatud, ei saa piloodid sellest loomulikult otse teada anda, mistõttu on kasutusele võetud kindel kood, mida lennuliikluse kontroll teab lugeda. Lisaks on olemas ka salakood, millega piloodid saavad teavitada salongipersonali, ilma reisijate seas paanikat tekitamata. Selleks lülitavad piloodid turvavöö märguande sisse ja välja kindel arv kordi järjest.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles