22aastane Eesti noormees üllatas maailma mainekaimal fotokonkursil

Erika Renel
, Elu24 toimetaja-reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf Hendrik Mändla
Fotograaf Hendrik Mändla Foto: Helis Mändla

Sony World Photography Awards on maailma mitmekesisemaid fotokonkursse, kuhu esitati tänavu 320 000 tööd. Avatud konkursi kategoorias valiti 50 parima sekka ka eestlane Hendrik Mändla. 22aastane maastikufotograaf on oma nominatsioonist positiivselt üllatunud. 

Eesti maastikufoto tulevikutäht Hendrik Mändla on tagasihoidlik Viljandi noormees, kelle Instagrami konto lummab vaatajat maagiliste maastiku-, linna- ja valgusfotodega. Sony World Photography Awards`i nominatsioon ilmestab tõsiasja, et noormehe fotod vaimustavad ka ülemaailmset vaatajaskonda.

Eelmisel aastal sai Hendrik Sony fotovõistlusel Eesti rahvuslikus kategoorias 3. koha. Teistel rahvusvahelistel konkurssidel ta veel osalenud ei ole. Ise ei osanud Hendrik väidetavalt sellist tähelepanu ega nominatsiooni tõesti oodata. «Eks järgmine aasta proovin jälle Sony võistlusel osaleda, ka muudel konkurssidel, kui leian midagi sobivat,» lubab Hendrik Elu24le.

Hendrik keskendubki oma loomingus maastikule ning looduslikele valgusemängudele. Vahel aga satuvad juhuslikud matkajadki tema kaadrisse. Noormees täpsustab, et on peale maastikufotograafia veel ööfotole spetsialiseerunud. 

Hendrik ei mäletagi täpselt, millal ta fotograafiaga teadlikumalt tegelema hakkas. Noormees katsetas ka õpinguid kutsekoolis, kuid leidis peagi oma tee. «Päris kaua võttis aega, et leida see, mis on just minu jaoks,» tunnistab ta. «Tundub, et ööfotograafia tuleb kõige paremini välja,» möönab Hendrik tagasihoidlikult.

Hendrik võib pildistada juhuslikku Eesti mõisa nii, et see on kui kaader mõnest kultuslikust kummitusfilmist. Kodumaiste maastike kõrval tõmbab teda muidugi ka eksootilisem loodus. Hendriku teine kirg on reismine. «Näiteks Fääri saared on üks selline koht, kuhu kindlasti tahaks minna,» reedab Hendrik Elu24le oma unistuste fotoreisi sihtpunkti. 

Uurisime Hendrikult edasi, kuidas ta ikka selliseid lummavaid fotosid teeb.

Kaua sa tegelikult teed ühte fotot? 

Ei saa otseselt öelda kui kaua. Oleneb fotost. Mõne puhul lihtsalt märkan midagi ja klõpsan. Aga vahel on kindel idee ja siis võib võtta kaua aega ideest teostuseni.

Kannad sa tihti igaksjuhuks kaamerat kaasas? 

Kui kuskile loodusesse või reisile lähen, siis on ikka kaamera kaasas.

Kas sa õues pikalt pildistades külma ei tunne?

Tavaliselt ei tunne, tuleb kanda sobivat riietust vastavalt oludele.

Mis on olnud su lemmik paik, mida pildistada?

Kirkjufelli mägi Islandil, kus ma novembris käisin.

Rahvuslikus kategoorias auväärse kolmanda koha saanud Hendrik Mändla fotol «Rändaja» on autor ise.
Rahvuslikus kategoorias auväärse kolmanda koha saanud Hendrik Mändla fotol «Rändaja» on autor ise. Foto: Hendrik Mändla
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles