Lars von Trier: ma mõistan Hitlerit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars von Trier
Lars von Trier Foto: SCANPIX

Taani režissöör Lars von Trier palus andeks Cannes´i filmifestivali pressikonverentsil öeldud natsistlike seisukohtade pärast.

Cannes`is esilinastuse saanud von Trieri uus film «Melancholia» ei šokeerinud nii nagu seda tegi ta eelmine linateos «Antichrist», kirjutab iltasanomat.fi.

Von Trier heitis pressikonverentsil koos «Melancholia» ühe peaosatäitja Kirsten Dunstiga nalja, et nad tegid pornofilmi, milles on paju ebameeldivaid seksistseene ning mille pikkus on üle kolme tunni.

Kui ajakirjanikud uurisid von Trierilt tema saksa juurte kohta, ütles režissöör, et ta mõistab Adolf Hitlerit.

«Hitler tegi asju valesti ja selle tõttu kannatasid paljud. Samas aga näen teda istumas oma Berliini punkris, kus tal võis väga raske olla. Ma mõistan teda kui raskes olukorras inimest,» lausus režissöör.

Von Trier jätkas, et loomulikult oli Hitleril palju puudusi.

«Teine maailmasõda oleks võinud olemata olla. Ma ei ole juutide vastu, vaid toetan neid. Kuid Iisrael on vahel ka minu jaoks olnud pinnuks silmas,» nentis taanlane.

Von Trier rääkis ka sellest, et varem arvas ta ka endal juudi verd olevat. Siis aga näitas uurimine, et ta isa oli sakslane, mitte juut.

«Mingis mõttes olen siis ka mina nats. Igatahes tekitas see teadmine minus hea tunde. Okei, olen täitsa nats,» naljatles režissöör.

Von Trierilt küsiti ka seda, kas ta võiks tulevikus kaaluda Hollywoodi kassahiti  või teistsuguste filmide tegemist kui ta senised filmid on olnud.

«Mingid muud filmid…. Ja, midagi natsiteemal. Näiteks film pealkirjaga «The Final Solution», irvitas von Trier.

Eile õhtul edastas režissöör teate, milles vabandas natsikommentaaride pärast.

«Kui olen kedagi oma sõnadega solvanud, palun selle pärast vabandust. Ma ei ole juudivaenulik ega ka rassist,» selgitas von Trier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles