Taani tuntud uurija: mõrvas süüdistatav allveelaevnik Madsen on psühhopaat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Selle nädala neljapäeval, 8. märtsil algab Taanis kohus rootslannast vabakutselise ajakirjaniku Kim Walli mõrvas süüdistatava leiutajast allveelaevniku, taanlase Peter Madseni üle.

Rootsi väljaanne Aftonbladet intervjueeris «Taani FBI» ühte tuntumat krimiuurijat Kurt Kraghi, kelle arvates on Madsen väga ohtlik psühhopaat.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT/AFP/Scanpix

Kragh avaldas arvamust, et Madseni juhtum on Põhjamaade kontekstis väga ebatavaline, kuna mõrv leidis aset «kodukootud» allveelaevas UC3 Nautilus.

Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus
Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus Foto: Jacob Ehrbahn/AP/Scanpix

46-aastane Madsen ei ole 2017. aasta augustis aset leidnud 30-aastase rootslanna Walli mõrva omaks võtnud, küll aga tunnistas, et tükeldas surnukeha ja heitis kehaosad Kopenhaageni lähedal Køge lahte.

Taanlase sõnul leidis tema allveelaevas aset õnnetus, mis temaga intervjuud teinud naisajakirjanikult elu võttis ning ta korraldas talle niinimetatud merematuse.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Twitter.com

Kragh lisas, et tema andmetel tehti psühhiaatriline uuring, mille kohaselt on Madsenil mitmeid psühhopaatidele omaseid jooni. Ta naudib alandamist, piinamist ja tapmist ning just neid asju tegi ta ka Walliga.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: NIELS HOUGAARD/AP/Scanpix

«Psühhopaadid oskavad endast väga hea mulje jätta, kuid tegelikult on nad ohtlikud. Neil ei ole südametunnistust ja nad ei taju teiste inimeste emotsioone, valu ega kannatusi. Nad on tundetud ja külmad,» selgitas politseiuurija.

Ta lisas, et psühhopaadid võivad mõrva plaanida aastakümneid, kaaludes iga detaili, toimepanemise kohta ja asjaolusid ning nad võivad oma plaani teha teoks ootamatult, valides ohvriks juhusliku inimese.

«Sellised ettearvamatu käitumisega inimesed on väga ohtlikud, sest ei ole teada, keda, millal ja kus nad rünnata võivad,» jätkas taanlasest uurija.  

Kraghi arvates ei pruugi Madsen mõrva üles tunnistada, kuigi kõik asjaolud ja andmed on tema vastu.

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

«Püshhopaadid ei võta vastutust selle eest, mida nad teevad. Nad süüdistavad oma tegudes ja sellega kaasnenus teisi. See kehtib ka Madseni kohta, kes enda silmis on täitsa õigesti käitunud mees,» selgitas uurija.

Prokurör Jacob Buch-Jepsen nõuab Madsenile eluaegset vanglakaristust.

Prokurör Jakob Buch-Jepsen
Prokurör Jakob Buch-Jepsen Foto: JENS ASTRUP/AFP/Scanpix

Kohus peaks Madseni karistusotsuse tegema teatavaks aprilli lõpul.

30-aastane rootslannast vabakutseline ajakirjanik Kim Wall jäi kadunuks 10. – 11. augustil 2017, kui ta oli taanlase Peter Madseni allveelaeval, et leiutajaga intervjuu teha.

Kim Wall
Kim Wall Foto: TOM WALL/AFP/Scanpix

Kui Wall kokkulepitud ajaks koju tagasi ei jõudnud teatas naise elukaaslane, taanlasest disainer Bo Peterson 11. augustil 2017 kell 2.30 öösel politseile, et Kim Wall ei ole allveelaevalt koju jõudnud.

Politsei alustas Kopenhaageni lähedal meres otsinguid leides merehädas Peter Madseni ja uppunud allveelaeva, mis politsei poolt hiljem pinnale toodi ja Kopenhaageni sadamasse uurimisele viidi. Uurimine näitas, et allveelaevas pandi toime mõrv.

Kim Wall Peter Madseni allveelaeval
Kim Wall Peter Madseni allveelaeval Foto: ANDERS VALDSTED/AFP/Scanpix

Kim Walli surnukeha osad leiti 2017. aasta sügisel samuti merest. Krimilaboris uurimine kinnitas, et need kuuluvad rootslannale.

Kim Wall
Kim Wall Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Wall ja ta elukaaslane pidid augusti lõpul kolima Hiinasse Pekingisse ning Walli kadumise päeval korraldasid nad sõpradele lahkumispeo. Wall kaalus, kas ta ikka peaks minema lahkumispeo ajal Peter Madseniga intervjuud tegema, kuid lõpuks otsustas, et mitte iga päev ei saa ta allveelaevaga sõita ja ta läks teadmata, et ta elusalt tagasi ei tule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles