Video: näitlejanna Rachel Shenton kasutas kurdi kaasstaari tõttu Oscari tänukõnes viipekeelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Overton, Maisie Sly ja Rachel Shenton
Chris Overton, Maisie Sly ja Rachel Shenton Foto: Jaxon / MEGA/Jaxon / MEGA/Scanpix

Inglise näitlejanna ja stsenarist Rachel Shenton ja režissöör Chris Overton said Oscari auhinna lühifilmi «The Silent Child» eest, mis räägib kurdist tüdrukust, kellele õpetatakse viipekeelt, et ta saaks maailmaga suhelda.

Kuueaastase kurdi tüdruku rollis on Maisie Sly, kes ongi kurt ja selle tõttu kasutas Shenton Oscari tänukõnes viipekeelt, teatab The Telegraph.

Chris Overton ja Rachel Shenton
Chris Overton ja Rachel Shenton Foto: Admedia, Inc/A.M.P.A.S./AdMedia/Sipa USA/Scanpix

Režissöör Chris Overton leidis Sly sellesse rolli paar aastat tagasi, kui tüdruk oli nelja-aastane. Ta jäi silma, kuna ta rääkis briti inglise viipekeelt väga hästi.

Maisie Sly
Maisie Sly Foto: Swindon Advertiser / SWNS.com/Swindon Advertiser / SWNS.com/Scanpix

«Maisie astus katseruumi julgelt ja kindlalt ja me saime kohe aru, et selles tüdrukus on midagi. Langetasime oma otsuse kümne sekundiga, et tema on see, keda me otsime,» sõnas Shenton.

Rachel Shenton ja Chris Overton
Rachel Shenton ja Chris Overton Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix

Maisie Sly vanemad Elizabeth ja Gilson Sly on kuulmispuudega ja tüdruk suhtleb oma vanematega viipekeeles. Peres on veel tütar Chloe ja poeg Jack, kellel kuulmispuuet ei ole. 

Elizabeth, Gilson ja Maisie Sly
Elizabeth, Gilson ja Maisie Sly Foto: Swindon Advertiser / SWNS.com/Swindon Advertiser / SWNS.com/Scanpix

Filmis kehastab Maisie Sly Libbyt, kes sünnib kuuljate perre ja tal ei diagnoosita kuulmispuuet enne kui ta on kolme ja poole aastane.

Filmi teiseks naistegelaseks on sotsiaaltöötaja Joanne, kehda kehastab Shelton ja kes toob viipekeele õpetamise abil tüdruku suletusest ja isolatsioonist välja.

Kaader filmist «The Silent Child». Pildil Rachel Shenton ja Maisie Sly
Kaader filmist «The Silent Child». Pildil Rachel Shenton ja Maisie Sly Foto: Silent Child / SWNS.com/Silent Child / SWNS.com/Scanpix

Linateose «The Silent Child» eelarve oli vaid 10 000 naela, kuid vajaminev lisaraha saadi korjanduse ja ühisrahastuse abil.

Rachel Shentoni stsenaariumi alusel valminud filmi tegemiseks saadi osa raha tassikookide müügist, neid kooke valmistas Maisie ema Elizabeth Sly. 

Rachel Shenton koos Elizabeth, Gilson ja Maisie Slyga
Rachel Shenton koos Elizabeth, Gilson ja Maisie Slyga Foto: Swindon Advertiser / SWNS.com/Swindon Advertiser / SWNS.com/Scanpix

Rachel Shentoni sõnul ei ole kurtide täiskasvanute ja kurtide laste jaoks ühsikonnas piisavalt võimalusi elamaks täisväärtuslikku elu ja nende film tõstatab selle probleemi.  

Sly oli Oscari-galal koos oma vanemate, Shentoni ja Overtoniga, külastades Los Angeleses ka huvipakkuvaid paiku, kaasa arvatud loomaaeda.

Shentoni sõnul ei olnud tal raske kehastuda kurdile tüdrukule viipekeelt õpetavaks sotsiaaltöötajaks, sest ta oskab viipekeelt alates 14. eluaastast, mil ta isa kuulmise kaotas ja tal viipekeelt isaga suhtlemiseks vaja läks.

Rachel Shenton ja Chris Overton
Rachel Shenton ja Chris Overton Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/Scanpix

«Meie film on lapsest, kes sündis vaikusse. See ei ole liialdus, sest maailmas on miljoneid kurte lapsi, kes ei kuule ja nad kannatavad suhtluse puudumise all. Samuti on neil haridusele piiartud juurdepääs. Tänan Ameerika filmiakadeemiat, et ta meie lühifilmi võidu abil aitas seda teemat ja kurtide probleemi esile tõsta,» lausus Shenton tänukõnes.

Kaader filmist «The Silent Child». Pildil Maisie Sly
Kaader filmist «The Silent Child». Pildil Maisie Sly Foto: Silent Child / SWNS.com/Silent Child / SWNS.com/Scanpix
Chris Overton, Maisie Sly ja Rachel Shenton
Chris Overton, Maisie Sly ja Rachel Shenton Foto: Jaxon / MEGA/Jaxon / MEGA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles