Ole valvas: hotelli WiFi võib osutuda ohtlikuks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Nina Hoff/PantherMedia / Scanpix

Hiljuti tegid ajalehe Today ajakirjanikud eksperimendi, milles selgus, et on ülilihtne hotelli WiFi-ga sarnane võrk luua ning selle kaudu siis pahaaimamatute turistide pangakontode numbreid ja muud isiklikku infot varastada. 

Selleks, et näha kui lihtne on kurjategijatel turistide isiklikku infot varastada palkas uuriv ajakirjanik Jeff Rossen turvaeksperdi.

Spetsialist lõi Mehhiko kuurortlinna Cancuni Grand Fiesta hotelli juures valesid, kuid hotelli nimele sarnanevaid Wi-fi võrke ning koos ajakirjanikuga jäid nad lõksu sattuvaid turiste ootama, vahendas The Sun.

Võrkudega ühines mitu pahaaimamatut turisti, pärast mida oli Wi-Fi võrgu üles-seadjal lihtne nende tegevust võrgus jälgida ja saada infot nende panga detailidele, lennupiletitele ja isegi kodusele aadressile.

Kohe kui mõni turist hotelli võlts-WiFiga ühenduse lõi, läks ajakirjanik Rossen neid rannalt otsima, et neid hoiatada.

Rahulikult rannal mõnulevad turistid olid šokeeritud, mõistes kui kergelt oleks nad võinud sattuda küberkuriteo ohvriks.

Kuidas siis end kaitsta?

Kõige lihtsam viis end küberkurjategijate eest kaitsta on avalikus võrgus olles isiklikele kontodele ja just eriti internetipanka sisenemise vältimine. Logi end alati avalikust võrgust välja ka siis kui hakkad internetipoes ostlema. Kuigi mobiilse interneti kasutamine võib välismaal kalliks osutuda, võib riski vältimine seda hinda siiski väärt olla.

Samuti peaksid pärast avalikust võrgust lahkumist alati valima oma telefonis «forget this network» ehk unusta see võrk. Sedasi väldid sa telefoni automaatset sisselogimist samasse võrku. 

Teine võimalus on telefonis üldse automaatse WiFi ühendusega liitumine välja lülitada.

Samuti saad testida hotelli WiFi õigsust lisades proovi mõttes vale hotellitoa numbri või koodi, mille hotell sulle andis. Kui saad vale numbriga sisse, on midagi väga valesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles