USAs sai lapsi melatoniiniga uimastanud lasteaednik pika vanglakaristuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
January Neatherlin
January Neatherlin Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides Oregonis Bendis määras kohus lasteaiateenust pakkunud naisele laste hooletusse jätmise eest pika vanglakaristuse.

32-aastane January Neatherlin saadetakse rohkem kui 21 aastaks trellide taha, teatab washingtonpost.com.

Neatherlin andis lastele koos söög-joogiga melatoniini, et lapsed magaksid ning ta saaks minna solaariumisse ja jõusaali.

January Neatherlin
January Neatherlin Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ta oli varem vanematele öelnud, et laste magamisaeg on kell 11.00 – 14.00 ja sel ajavahemikul ei saa lapsi koju viia.

Melatoniin on käbinäärmes sünteesitav hormoon, mis reguleerib bioloogilist ööpäevarütmi. Melatoniini kasutatakse unehäirete, ajavahestressi ja kevadväsimuse sümptomite ravis. 

Uurimine näitas, et Neatherlini käe all Little Giggles lasteaias olnud lapsed olid kuue kuu kuni nelja aasta vanused. Naine reklaamis end, et on väljaõppinud medtöötaja, kel on lastega suured kogemused.

Politsei jõudis naise tegevuse jälile ta endise poiss-sõbra kaudu, kes teatas politseile, mida Neatherlin lastega teeb. Politsei asus naist jälgima ja nad märkasid, et naine lahkus iga päev lasteaiast samal kellaajal ja tuli tagasi samal kellaajal.

Lastele tehti veretest, mis näitas, et nende kehas on suur lisaannus melatoniini.

Lasteaed. Pilt on illustreeriv
Lasteaed. Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Seeberg/Caro / Seeberg/Scanpix

Politsei esindaja sõnas kohtus, et vähemalt ühel lapsel tekkis melatoniini tõttu okserefleks ja see laps oleks võinud oma okse kätte lämbuda, kui teda ei oleks õigel ajal leitud.

Neatherlin pidas lasteaeda viis aastat ja seal oli aastate jooksul sadu lapsi, kellele naine melatoniini andis. Laste uurimine näitas, et mitmel neist ei vahetatud mähet õigel ajal ja nad ei saanud piisavalt süüa. Ühel korral kuumutas Neatherlin lutipudelis olnud piima liiga kuumaks ja lapse suu sai kõrvetada.

Arstide sõnul peetakse melatoniini manustamist ohutuks, kuid seda ainet tuleks siiski võtta vaid meditsiinitöötajate ettekirjutuse järgi ja nende kontrolli all, sest võib tekkida kõrvalnähte.

Neatherlini kohtuistungil olid kohal tema lasteaias olnud laste vanemad ja vanavanemad, kelle arvates oli lapsed hooletusse jätnud naine vanglakaristuse ära teeninud.

«Armastasin kõiki minu käe all olnud lapsi ja arvan, et nemad armastasid ka mind. Kuid melatoniini abil laste magama sundimisega rikkusin head suhted ja vedasin teid alt,» sõnas ameeriklanna kohtus.

January Neatherlin
January Neatherlin Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Oli ka neid vanemaid, kelle arvates oleks Neatherlin pidanud saama pikema karistuse.

«Minu arvates oleks kohtunik sellele naisele pidanud määrama 100 aasta pikkuse vangistuse ja ka see ei oleks olnud piisav,» lausus Kevin Hord, kelle poeg oli Neatherlini lasteaias ja kellele lasteaednik andis melatoniini.

Kümned vanemad nõudsid Neatherlinile maksimumkaristust, mis on laste hooletusse jätmise eest 35 aastat.

Kohtunik Wells Ashby teatas, et Neatherlin saadetakse 21 aastaks ja neljaks kuuks trellide taha ning on õnn, et üksinda jäetud ja magama sunnitud lastega midagi kriminaalset ei juhtunud ja nad ei surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles