Prantsuse kohus ei lubanud vanematel panna tüdrukule eesnimeks Liam

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi
Beebi Foto: Tomas Anderson/PantherMedia / Tomas Anderson/Scanpix

Prantsusmaa loodeosas Bretagne’is tahtsid vanemad möödunud aasta novembris sündinud tütrele panna nimeks Liam, kuid kohus keelas tüdrukule selle nime panemise, kuna tegemist on poisi nimega.

Liam on ingliskeelses maailmas levinud mehenimi, kuid Prantsusmaal üsna haruldane, teatab The Local. 

Liami eesnimi on näiteks iirlasest näitlejal Liam Neesonil ja Oasis bändi lauljal Liam Gallagheril.

Liam Neeson
Liam Neeson Foto: CHRISTIAN CHARISIUS/AFP/Scanpix
Liam Gallagher
Liam Gallagher Foto: Bruno Marzi / MEGA/Bruno Marzi / MEGA/Scanpix

Kohtu teatel võib Liami nime kandval tüdrukul tulevikus eesnime tõttu palju probleeme tekkida, eriti tõstatab nimi küsimuse, et mis soost ta ikkagi on.

«Vanemad ei arvesta lapsega, vaid enda sooviga, anda talle poisi nimi. Liami nime kandval tüdrukul võib olla raskusi sõprade leidmise ja sotsiaaleluga. Kui vanemad tütrele korralikku tüdrukunime ei leia, siis annan mina selle talle,» sõnas kohtunik.

Vanemad palkasid enne kohtusse minemist advokaadi ja tütre ristimine lükati edasi.

Beebi. Pilt on illustreeriv
Beebi. Pilt on illustreeriv Foto: Tomas Anderson/PantherMedia / Tomas Anderson/Scanpix

Vanemate sõnul ei saa nad tütrele panna ka mõnda vana bretooni nime, kuna neis nimedes on tähti ja sümboleid, mida tänapäeva prantsuse keeles ei ole.

Prantsusmaal tuleb üsna sageli ette juhtumeid, milles vanemad lähevad kohtusse, saamaks õiguse panna lapsele see nimi, mida nemad tahavad. Kohus on varasematel aastatel keelanud lastele panna näiteks nimeks Nutella, Strawberry ja Manhattan.  

Kuni 1993. aastani said prantsuse vanemad valida oma lastele eesnime riigi poolt lubatud nimede seast.

President François Mitterand’i käsul see seadus tühistati ja nimepanemine anti vabaks, lubades vanematel loovust kasutada. Kui aga lapsele antav nimi on kummaline, võib nimepanemine jõuda kohtuse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles