Stephen Hawkingi lapsed oma isast: ta oli suurepärane teadlane, kuid veel parem isa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking ja ta pere 1980. aastatel
Stephen Hawking ja ta pere 1980. aastatel Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti tuntud füüsikateoreetik ja kosmoloog Stephen Hawking suri täna varahommikul oma kodus, teda jäid leinama kaks eksabikaasat, kolm last ja mitu lapselast.

76-aastasena surnud Hawkingi laste Robert, Lucy ja Timothy Hawkingi sõnul oli nende isa suurepärane teadlane, kuid veel suurepärasem isa, kes oskas oma nõuga alati aidata ja kelle lood kosmosest tõmbasid kuulama, teatab Newsweek. 

Stephen Hawking
Stephen Hawking Illustratsioon: Philip Toscano/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Ta oli geniaalne füüsik ja ebatavaline mees, kes hoolimata oma raskest haigusest andis suure panuse. Ta pärand on väga suur ja jääb kestma,» teatasid lapsed.

Füüsiku lapsed ei ole nii kuulsad kui tema ja nad on hoidnud meedia vaateväljast eemale.

Stephen Hawking ja ta pere 1980. aastatel
Stephen Hawking ja ta pere 1980. aastatel Foto: Kuvatõmmis/Youtube

The Guardiani andmetel sündis Stephen Hawkingi ja ta naise Jane Hawkingi esimene laps, poeg Robert Hawking 1967. aastal ja ta töötab Microsoftis arvutiinsenerina. Mees elab koos oma perega USAs Californias Silicon Valleys. Robert Hawkingil on kaks last. 

Pere teine laps on 47-aastane Lucy, olles ainus tütar. Ta on ajakirjanik ja kirjanik, kelle sulest on ilmunud paar romaani ja kolm lastele mõeldud populaarteadusliku sisuga raamatut.

Lucy ja Stephen Hawking
Lucy ja Stephen Hawking Foto: wikipedia.org

Lucy Hawkingit nõustasid lasteraamatute kirjutamisel mitu kuulsat teadlast, kaasa arvatud ta isa. Hawkingi tütart huvitab astronoomia, ta on harrastusastronoomina kuulust kogunud, olles ka Briti kuningliku astronoomiaühingu liige.

Lucy Hawking oli 1998 – 2004 abielus Alex Mackenzie Smithiga, nende poeg William sündis 1997. aastal. Lapsel diagnoositi autism ja Lucy Hawking on ka autismi diagnoosiga inimeste eestseisja.

Pere noorim laps on 38-aastane poeg Timothy Hawking, kes ainsana lastest on meedias rääkinud oma isa haigusest, amüotroofsest lateraalskleroosist. Ta lõpetas Exeteri ülikooli hispaania ja prantsuse keele filoloogina ning ta töötab mänguklotside firmas Lego.

«Mu isa suutis haigusest hoolimata üsna kaua ise rääkida, kuid aasta aastalt muutusid ta lihased aina nõrgemaks ja ta vajas lõpuks rääkimiseks arvuti abi. Olin kolmeaastane ja oskasin ise juba rääkida, kuid ma ei saanud aru, mida isa ütles. Esimesel viiel eluaastal mul isaga eriti sõnalist kontakti ei olnud,» sõnas Timothy Hawking 2015. aasta intervjuus.

Kõik muutus, kui Stephen Hawking sai arvutil põhineva kõnesüsteemi.

«See oli irooniline, et isa kaotas hääle siis, kui mina rääkima hakkasin. Meil oli vahepeal raske, kuid hiljem tekkis meil tugev side kui ta masina abil rääkis. Ta õpetas mind kümneaastasena malet mängima. Mu isa sai ka naljast ja vimkadest aru, ma programmeerisin ta häälessüntesaatorisse ebatsensuureid väljendeid ja vandesõnu, see üllatas teda, kuid ta naeris selle peale,» sõnas mees.

Timothy ja Stephen Hawking
Timothy ja Stephen Hawking Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Timothy Hawkingi sõnul meeldis talle isaga koos malet mängida ja nad mõlemad vaatasid vormel-1.

Hawkingi kõigi kolme lapse sõnul oli neil suurepärane ja huvitav lapsepõlv, sest neil oli väga laia silmaringiga isa.

«Teadlasi peetakse igavateks, kuid meie isa seda kindlasti ei olnud. Ta oskas lisaks füüsikale, matemaatikale ja astronoomiale öelda sõna sekka paljdel teemadel. Tal oli omapärane huumorimeel,» teatasid lapsed.

Stephen Hawking ja ta esimene naine Jane Wilde abiellusid 14. juulil 1965. aastal ning lahutasid 1995. aasta mais.

Stephen ja Jane Hawking 1989. aastal
Stephen ja Jane Hawking 1989. aastal Foto: SWNS.com/SWNS.com/Scanpix

Hawking abiellus oma hooldusõe Elaine Masoniga 1995. aasta septembris hoolimata, et ta lapsed ja kolleegid olid selle vastu, pidades naist vulgaarseks ja julmaks.

Jane Hawking avaldas 1999. aastal mälestusteraamatu «Music to Move the Stars», milles naine kirjeldab oma abielu tuntud teadlasega ja nende suhte lõppemist.

Jane Hawking
Jane Hawking Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Stephen Hawking kommenteeris meediale, et ta ei loe raamatuid, milles kirjeldatakse tema elu.

2000. aastate alguse arvasid lapsed ja teised pereliikmed, et Elaine peksab Stephenit, kuid politsei ei jõudnud uurimisega kuigi kaugele, sest Hawking ei esitanud oma naise vastu kaebust.

Elaine ja Stephen Hawking lahutasid 2006. aastal ning pärast seda hakkas Jane Hawking taas oma mehe eest hoolitsema. Pere muutus lähedasemaks, Stephen Hawking hakkas jälle rohkem suhtlema oma laste ja lastelastega.

Jane Hawking avaldas 2007 uue meenutusteraamatu «Travelling to Infinity», milles on palju sooje mälestusi Stephen Hawkingist, nende lastest ja perest.

Stephen ja Jane Hawking
Stephen ja Jane Hawking Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles