Prantsuse kohus trahvis pagarit, kes keeldus vabast päevast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagariäri
Pagariäri Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Prantsuse kohus määras 3000 euro suuruse trahvi pagarile, kelle pagariäri oli möödunud suvel lahti seitsmel päeval nädalas.

Põhja-Prantsusmaal Aube’i departemangus asuva populaarse turismilinna Lusigny-sur-Barse’i elanikud asusid pagari Cédric Vaivre ja ta Boulangerie du Laci kaitsele, teatab The Guardian.

Pagar töötamas. Pilt on illustreeriv
Pagar töötamas. Pilt on illustreeriv Foto: Vladimir Godnik/picture alliance / moodboard/Scanpix

Pagarit kaitseb ka linnapea Christian Branle: «Meie linn on turistide seas populaarne, seega saame suure osa oma tulust turistidelt. Kohalikud poed ja kohvikud, kaasa arvatud pagaritöökoda, on turistide tõttu suvisel ajal avatud seitsmel päeval nädalas. Turistide jaoks oleks kohutav, kui nad leiaksid eest suletud poed ja söögikohad,» selgitas linnapea.

Kohaliku tööseaduse järgi, millele on tehtud lisandused 1994 ja 2000, peavad pagaritöökojad olema vähemalt ühel päeval suletud. Samas lubab seadus teha erandeid ja hoida pagaritöökojad kogu nädala lahti.

Kuni 2016. aastani oli Lusigny-sur-Barse’i pagariäri eriloa alusel seitsmel päeval nädalas avatud, kuid keskvõimud keelsdusid 2017. aastal pagar Vaivre’ile antud luba uuendamast.

Linna elanikud, keda on umbes 2000, esitasid võimudele petitsiooni, et pagar saaks töötada ka edaspidi suvisel turismiperioodil seitsmel päeval nädalas.

«Ma ei soovi, et minu pagariäri kogu aasta seitsmel päeval nädalas avatud oleks, ainult suveperioodil, mil on palju turiste, kes soovivad osta saiu,» teatas Vaivre.

Pagariäri
Pagariäri Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Pagarile soovitati seadusest mööda hiilida sellega, et ta avab veel teise pagariäri, mis on avatud erineval ajal kui esimene.

 «Väikesed paigad peavad lähtuma kohalikest oludest ja kainest mõistusest. Meil siin ei ole suurt konkurentsi. Las inimesed töötavad, kui on turiste ning teenuste ja kaupade järgi on nõudmine,» teatas linnapea Branle.  

Prantsuse klassikalised saiad baguettes'id
Prantsuse klassikalised saiad baguettes'id Foto: MICHEL EULER/AP/Scanpix

Vaivre’i probleemi arutasid ka Aube’i departemangu pagarite ja kondiitrite ühingu 126 liiget, kellest enamik pooldas pagaritöökodade ja kohvikute kohustuslikku sulgemist ühel päeval nädalas.

Pagarite ametiühingu esindaja Eric Scherrer on seisukohal, et töötajad ja tööandjad peavad kinni pidama Prantsusmaal kehtestatud tööseadusest ja õigel ajal puhkama.

«Pagarid teevad rasket käsitööd, tehes pidevalt ületunde. Et need inimesed üle ei töötaks, peavad nad puhkama vähemalt ühel päeval nädalas,» lausus Scherrer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles