Vaata, mida tuleb teha, et saada maailmakuulsaks teadlaseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane Goodall
Jane Goodall Foto: National Geographic

Laupäeval, 17. märtsil kell 22.00 linastub National Geographic kanalil dokumentaalfilm «Jane», mis räägib tuntud šimpansite uurijast Jane Goodall’ist ning põhineb enam kui 50 aasta tagustel ennenägematutel kaadritel, mis avastati hiljuti National Geographicu arhiivist.

Jane Goodall oli algaja teadlane, kes sai kuulsaks tänu šimpansite uurimise käigus tehtud murrangulistele avastustele. Hiljuti välja ilmunud kaadrid heidavad valgust tema loo tagamaadele, tehtud kompromissidele ning isiklikele suhetele loomade ja kaameramehega. Filmi selgrooks on üle 100 tunni materjali 16-mm lindilt, mille jäädvustas operaator Hugo van Lawick naise esimesel ekspeditsioonil Tansaanias.

Jane Goodall
Jane Goodall Foto: National Geographic

Väike osa mainitud kaadritest jõudis 1965. aasta filmi - ülejäänud videomaterjal, mida ei kasutanud, pandi hoiule ning unustati ajapikku ära. Kogu see hinnaline materjal annab intiimse pildi Jane’ist pöördelisel ajal – kui noor naine sai võimaluse elada oma unistuste elu ning tegi avastuse, mis lükkas ümber pikaaegsed arusaamad inimesele lähimast seni elus loomaliigist.

Filmi režissööri Brett Morgen’i sõnul koosnes 140 tunni pikkune ülesvõte eraldiseisvatest klippidest. «Me pidime filmi tootmise kuueks kuuks peatama, et siduda kogu materjal terviklikuks looks. Videotel puudus heli ning kogu materjal oli ilma igasuguse täpsustava informatsioonita,» sõnas Morgen.

Dokumentaalfilmi «Jane» režissööriks on tunnustatud dokfilmirežissöör Brett Morgen. Filmimuusika on kirjutanud legendaarne helilooja Philip Glass.

«Jane» linastub National Geographic kanalil 17. märtsil kell 22.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles