«Inimkork» oli uppumatu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õngekork
Õngekork Foto: BENGT OLOF OLSSON/BILDHUSET/Scanpix

Ameerika Ühendriikides elas 19. - 20. sajandil Itaalia päritolu mees, kellel oli eriomadus, ta keha oli väga hea ujuvusega.

«Inimkorgina» ajalukku läinud Angelo Faticoni (1859 – 2. august 1931) oli tsirkuseartist, kes sai oma ebatavalise veepeal püsimisega kuulsaks juba lapsena, teatab messagetoeagle.com.

Faticoni üks trikkidest oli, et ta jala külge kinnitati 14-kilogrammine metallkuul, ta pandi suurde riidest kotti ja see õmmeldi kinni. Kotis mees visati vette, kuid hoolimata raskest kuulist, jäi ta pinnale.

Sündmust kajastanud ajakirjanike sõnul pistis mõni aeg vee all olnud trikimeister pea kotist ja veest välja, jäädes veepinnale lamama veel mitmeks tunniks.

Teisel juhtumil ujus Faticoni üle Hudsoni jõe, ta keha külge oli kinnitatud tool, millel olid pliist raskused. Ka siis ei vedanud need raskused teda põhja.

Hudsoni jõgi
Hudsoni jõgi Foto: wikipedia.org

Trikimeistrit uurisid Harvardi ülikooli meditsiiniteadlased, et saada aru, mis ta pinnale jäämist põhjustab. Ta pandi basseini, keha küljes üheksakilogrammine raskus, kuid ta suutis sellega olla veepinnal 15 tundi. Tal ei tekkinud sel ajal hüpotermiat, vaid ta suutis vees olles isegi magada.

Temaga tehti veel mitmeid katseid, milles raskused olid ta keha, jalgade ja käte ümber, kuid alati jäi ta pinnale.

Ta etteasteid näinute sõnul oli ta veepinnal alati rahulik, hoides enamiku ajast silmad kinni.

Arstide arvates aitasid Faticoni veepeal püsimisele kaasa ta erilised siseorganid. Meedias aga kirjutati, et see mees teeb koostööd üleloomulike jõududega, mis ta «inimkorgiks» muudavad.

Veemõnud 1930. aastatel. Pilt on illustreeriv
Veemõnud 1930. aastatel. Pilt on illustreeriv Foto: John Topham/John Topham / TopFoto.co.uk/Scanpix

Mitmed selgeltnägijad kinnitasid, et näevad tema ümber vaimolendeid, kes teda vees olles toetavad.

Faticoni lubas, et paljastab millalgi oma saladuse, kuid ta jõudis surra ilma, et selle jälile jõutud oleks.

Aastakümneid hiljem on arstid otsinud, mis põhjustasid selle mehe erakordseid võimeid, kuid kuna neil ei ole kellegi näol võrdlusmomenti, siis ei ole ta saladus seni lahenenud.

Faticoni külastas 1931. aasta augustis Floridas Jacksonville’is elavaid sugulasi, ta haigestus ja viidi haiglasse, kus ta 2. augustil 1931 suri.

New York Times pealkirjastas järelhüüde «Human Cork dies, secret untold» (Inimkork suri, saladus jäi paljastamata).

Õngekork
Õngekork Foto: BENGT OLOF OLSSON/BILDHUSET/Scanpix

Samuti jäi temast väga vähe fotosid, kuna talle ei meeldinud, et teda pildistati.

Kork on korgitamme koorest saadav materjal, mida kasutatakse veinipudelite korkide ja õngekorkide valmistamiseks, sel materjalil on hea ujuvus.

Korkmaterjal
Korkmaterjal Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles