Eesti filmi- ja teleauhinnad: enim filmivaldkonna auhindu asub püüdma film «November»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rea Lest Rainer Sarneti mängufilmis «November».
Rea Lest Rainer Sarneti mängufilmis «November». Foto: Gabriela Liivamägi

Kõige enam EFTA nominatsioone ongi tänavu pälvinud Rainer Sarneti film «November», mis püüab auhindu kokku 10 kategoorias. Katrin ja Andres Maimiku «Minu näoga onu» kandideerib 7 kategoorias, sama palju on nominatsioone ka Sulev Keeduse filmil «Mehetapja / Süütu / Vari».

Juba sellel laupäeval, 24. märtsil antakse välja 2018. aasta Eesti filmi- ja teleauhinnad. Kokku pärjatakse 29 laureaati, millest 15 filmi- ja 14 televaldkonnas. 

Kahtlemata on filmivaldkonna üks ihaldatumaid auhindu parima mängufilmi EFTA, mida tänavu jahivad «Keti lõpp» (Alexandra Film, Luxfilm), «Mehetapja / Süütu/ Vari» (F-Seitse) ja «November» (Homless Bob Production).

Kaader filmist "Keti lõpp". Maiken Schmidt
Kaader filmist "Keti lõpp". Maiken Schmidt Foto: Rakvere Teatrikino

Tänavuste filmivaldkonna nominentide seast  paistab eriliselt silma andekas näitlejanna Rea Lest, kes eelmisel aastal mängis peaosa lausa kahes mängufilmis, milleks olid «November» ja “Mehetapja / Süütu / Vari”. Mõlema filmiga on Lest nomineeritud parima naisnäitleja auhinnale”. Sama auhinda püüab ka Maiken Schmidt rolli eest filmis «Keti lõpp».

Põnevusega tasub jälgida ka parima meesnäitleja kategooriat, kus auhinnale kandideerib tõeline raskekahurvägi. Parima meesnäitleja EFTA-t asuvad püüdma Jörgen Liik («November»), Roman Baskin («Minu näoga onu») ja Tõnu Kark («Rohelised kassid»).

Filmi üht peaosalist mängib Jörgen Liik.
Filmi üht peaosalist mängib Jörgen Liik. Foto: Eesti Filmi Instituut

EFTA-del kandideerivad filmid on ilma teinud ka rahvusvahelistel filmifestivalidel üle maailma. Aasta alguses võitis «Novembri» operaator Mart Taniel Ameerika operaatoride gildi preemia Spotlight, 2017. aastal tõi Taniel koju parima kaameratöö auhinna Tribeca filmifestivalilt. Juba 24. märtsil selgub, kas Mart Taniel viib kolleegide Mihkel Soe («Minu näoga onu») ja Igor Ruusi («Armastus...») ees koju ka parima operaatori EFTA.

Rahvusvahelistel festivalidel teevad ilma ka lühifilmid. Rääkides animafilmidest, siis EFTA-del parima animafilmi kategoorias nomineeritud «Manivald» on esimene Eesti lühifilm, mis on jõudnud Põhja-Ameerikas toimuva Sundance’i filmifestivali programmi.  

2018 aasta Eesti filmi- ja teleauhinnad jagatakse välja 24. märtsil. Otseülekanne algab kell 20.00 ERR online ja Postimees online kanalites. Kell 21.30 algab otseülekanne Kanal 2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles