Video: Florida koolitulistamises ellujäänud jõudsid Time’i esikaanele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Time'i esikaanel on Florida Parklandi kooli õpilased Emma González, Jaclyn Corin, Alex Wind, Cameron Kasky ja David Hogg
Time'i esikaanel on Florida Parklandi kooli õpilased Emma González, Jaclyn Corin, Alex Wind, Cameron Kasky ja David Hogg Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides Floridas Parklandis asuvas Marjory Stonemani keskkoolis leidis 14. veebruaril aset tulistamine, mille pani toime selle kooli endine õpilane Nikolas Cruz, kes tappis 17 inimest, kelle seas olid enamik õpilased.

Tulistamisest ellu jäänud õpilased korraldasid protestimarsse nii Florida osariigi pealinnas Tallahassees kui USA pealinnas Washingtonis, milles nõudsid relvaomamise seaduse karmistamist ja noortele relvade keelamist, teatab The Telegraph.

Selle kooli viis õpilast,  tulistamises ellu jäänud Jaclyn Corin, Alex Wind, Emma González, Cameron Kasky ja David Hogg jõudsid väljaande Time esikaanele, olles karmima relvaseaduse eest võitlejad. Esikaanel on ka nende eesmärki näitav sõna «enough» (küllalt). 

Florida koolitulistamises ellujäänud, kes pooldavad USA relvaseaduste karmistamist
Florida koolitulistamises ellujäänud, kes pooldavad USA relvaseaduste karmistamist Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Florida kooli aktivistide eeskujul hakkasid veel kümnete USA koolide õpilased nõudma relvaseaduste karmistamist, kuna see  aitaks hoida ära paljude inimeste surmaga lõppeda võivaid koolitulistamisi.

Noorte protestidest oli kasu, sest Florida kuberner Rick Scott allkirjastas osariigi uue relvakontrolli seaduse, mis sätestab, et alla 21-aastased ei saa relva osta ega omada. Samas ei ole samasuguseid seadusemuudatuis tehtud mitmetes teistes teistes USA osariikides ega ka pealinnas Washingtonis.

Relvamüüjad koos ostukettidega nagu Walmart ja Dick’s Sporting Goods teatasid, et nad ei müü enam relvi alla 21-aastastele.

Kui relvaostjaks on 21-aastane ja vanem isik, siis tehakse talle taustakontroll.

«USAs on relvad seni liiga kergelt kättesaadavad ja liiga palju inimesi hukub koolides ja teistes avalikes kohtades aset leidvates tulistamistes. Relvade kättesaamist tuleb veelgi piirata ja suhtumist relvadesse muuta,» teatasid relvapiirangute eest seisjad.

Time'i esikaanel on Florida Parklandi kooli õpilased Emma González, Jaclyn Corin, Alex Wind, Cameron Kasky ja David Hogg
Time'i esikaanel on Florida Parklandi kooli õpilased Emma González, Jaclyn Corin, Alex Wind, Cameron Kasky ja David Hogg Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Parklandi Marjory Stonemani keskkoolis 14. veebruaril 2018 tule avanud 19-aastane Nikolas Cruz visati halva käitumise ja agressiivsuse tõttu paari aasta eest koolist välja. Relvadest ja vägivallast huvitunud noormees ähvardas siis kättemaksuga, postitades sotsiaalmeediasse ähvardustega videoid.

Nikolas Cruz
Nikolas Cruz Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Parklandi koolitulistamises hukkus 17 inimest ja umbes 20 sai haavata. Cruz anti kohtu alla, teda süüdistatakse 17 inimese ettekavatsetud mõrvas. 

Politsei evakueeris 14. veebruaril Florida Parklandi Stoneman Douglase keskkoolist õpilased
Politsei evakueeris 14. veebruaril Florida Parklandi Stoneman Douglase keskkoolist õpilased Foto: TNS/Sun Sentinel/TNS/Sipa USA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles