Uskumatu saavutus! Eesti film on maailma 250 parima hulgas (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mandariinid»
«Mandariinid» Foto: Kaader filmist

Maailma filmiandmebaasi IMDB edetabelis tõusis Eesti ja Gruusia ühisfilm «Mandariinid» esimese 250 parima filmi hulka.

25. märtsi seisuga on «Mandariinid» punktiskoorifa 8/10st tabelis 248. kohal. IMDB keskkonnas on filmile hinnangu andnud 26 661 inimest. Tänase seisuga on filmi hinne tõusnud 8,3ni, mis annab sellele edetabelis koha vahemikus 69-105.

Sellest üks koht taga pool on Kariibimere piraatide esimene film «Kariibimere piraadid: Musta Pärli needus» (2003).

Esimesel kohal on «Shawshanki lunastus», teisel «Ristiisa» ja kolmandal «Ristiisa. Osa 2».

Eesti film on esimese 250 hulgas
Eesti film on esimese 250 hulgas Foto: Kuvatõmmis/IMDB

Sisu

Mängufilmi tegevus leiab aset 1992. aastal Abhaasias. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud – abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa ja sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud. Külla on elama jäänud vaid Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber Margus (Elmo Nüganen). Ka Margus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui tema istanduse mandariinisaak on korjatud. Paratamatult jõuab sõda ka nende külani ning toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing. Ivo ja Margus leiavad lahingupaigalt ühe ellujäänu – tšetšeen Ahmedi, kelle Ivo enda juurde koju paranema viib. Öösel hukkunuid mattes avastab Margus, et üks raskelt haavatud grusiin on samuti elus. Ka tema viiakse Ivo juurde ja nii satuvad ühe katuse alla kaks vastasleeri võitlejat.

Filmi režissööriks oli grusiin Zaza Urushadze ning peaosalised Lembit Ulfsak ja Elmo Nüganen.

2015. aastal jõudis «Mandariinid» võõrkeelse Oscari mängufilmi nominentide sekka.

Filmi treiler

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles