Saatejuht Lahteini viimane sõnum: palun teadlastelt ja arstidelt hästi palju tarkust, et nad suudaksid päästa veel rohkem elusid

Britten Torstenberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kodutunde» saatejuht ja ajakirjanik Signe Lahtein lahkus eile õhtul meie seast. Ühtlasi oli eile eetris ka «Kodutunde» 200. juubelisaade, mis jäi üheks viimaseks, milles Lahtein kaasa tegi.

Sel korral abistasid «Kodutunde» saatetegijad traagilise eluteega südamlikku pereema, kes on üle elanud suure tragöödia: ta on matnud oma 6-aastase tütre. 

2012. aastal sõitis Anne-Ly oma mehega Soome vahet, et ühel hetkel terve perega Soome kolida. Sel ajal, kui vanemad käisid Soomes, olid kuue-aastane Pille-Riin ja kolme-aastane Karl-Martin vanaema ning tädi hoole all.

Anne-Ly perega
Anne-Ly perega Foto: «Kodutunne»/Kanal 2

Soomes viibides sai Anne-Ly telefonikõne, et tema tütrega on lood väga halvad. Haiglas sai naine teada, et arstid olid ta tütrel tuvastanud ajukasvaja. Kahjuks ei suutnud operatsioon last surmast päästa.

Pärast matuseid kolis pere Soome, kus sündis 3-aastasele Karl-Martinile väike õde. Soomes ei läinud elu ootuspäraselt ja pere kolis tagasi kodukanti Anne-Ly vanavanematelt päritud saja aasta vanusesse tallu. Naine läks oma laste isast lahku ning hakkas koos ema ja õega rajama kodulinnukasvatust ja vaarikakasvandust. Vaid tänu kokkuhoidvale perele ja kogukonnale õppis Anne-Ly oma valuga elama.

Signe Lahtein
Signe Lahtein Foto: «Kodutunne»/Kanal 2

Juubelisaate lõppsõnas kirjeldas Lahtein, kui oluline on omada perekonda, kelle najal nutta, kui selleks vajadus on.

«Ma palun kõikidele teadlastele ja arstidele hästi palju tarkust, et nad juba homme suudaksid päästa veel rohkem elusid kui täna. Ma palun kõigile ümber sellist pereringi, nagu oli Anne-Ly'l, kes teda sekundikski üksi ei jätnud, sest nagu Anne-Ly ütles, nii suure valuga edasi elada saab ainult siis, kui sul on võimalus end välja rääkida ja nutta, kasvõi tuhandeid kordi.

Emotsioonides ja pisarates ei ole midagi halba, häbiväärset või ebaväärikat,» sõnas Lahtein oma lahkumispäeval eetris olnud saates. 

Eelnevalt Naistelehe peatoimetajana tegutsenud Signe Lahtein liitus «Kodutunde» saatega 2015. aastal, mil eelmine saatejuht Anneli Lahe sellega lõpparve tegi. Esimene saatejuht oli Kirsti Timmer. 

Vaata Signe Lahteini juhitud «Kodutunde» 200. juubelisaadet SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles