Video: 45 aastat süütult trellide taga olnud mees pääses vabadusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Phillips (paremal) vabanenuna
Richard Phillips (paremal) vabanenuna Foto: Ed White/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides pääses möödunud nädalal vabadusse mees, kes oli 45 aastat süütult vangistuses roima eest, mida ta korda ei saatnud.

72-aastase Detroidist pärit Richard Phillipsi sõnul tahab ta oma lapsed üles otsida ja nendega kontakti luua, teatab new.com.au.

Phillips oli 27-aastane kui teda 1972. aastal koos veel kahe mehega mõrvas süüdistati, süüdi mõisteti ja talle Gregory Harrise nimelise mehe tapmise eest eluaegne vangistus määrati.

Richard Phillips enne vanglast vabanemist
Richard Phillips enne vanglast vabanemist Foto: Ed White/AP

Ameeriklane esitas aastate jooksul kohtule mitmel korral palve vaadata ta kohtujuhtum uuesti läbi, kuna ta tegelikult ei ole kuritegu toime pannud, kuid kohus lükkas ta palve igal korral tagasi.

Lõpuks 2010. aastal teatas tema protsessil olnud põhiline tunnistaja, et ta valetas Phillipsi osalemise kohta mõrvas ning tegelikult ei olnud ta Phillipsiga mitte kunagi kohtunud.

Phillips sai sellest teada alles 2014. aastal kui süütult vangis olevate inimeste eest seisev organisatsioon, Michigani ülikooli juures tegutsev Innocence Clinic hakkas ta juhtumit saadud vihje põhjal uurima.

Organisatsiooni esindajad küsitlesid kahte mees, kes Phillipsiga samal ajal ja sama kuriteo eest trellide taha saadeti ning ka nemad kinnitasid, et Phillips ei ole mõrvar.

Uus kohus Phillipsi üle algas 14. detsembril 2017, sealsete tunnistuste abil ta mõrvasüüdistus tühistati ja kohus vabastas ta.

Lõplikku vabanemist tuli mehel siiski oodata kuni 28. märtsini, mil ta sai Michigani osariigi Wayne’i maakonna vanglast välja astuda ja oli lõpuks vaba.

Richard Phillips (paremal) vabanenuna
Richard Phillips (paremal) vabanenuna Foto: Ed White/AP/Scanpix

Mees ei ole riigilt kaotatud aastate eest veel rahalist kompensatsiooni saanud. Vastavalt Michigani osariigi seadusele võib ta saada üle kahe miljoni dollari.

Phillips harjub vanglavälise eluga ning ta loodab kohtuda oma lastega, keda ta ei ole 45 aastat näinud.

Kui mees trellide taha pandi, oli ta üks lapse neljane ja teine kahene.

«Ma ei ole oma naist ja lapsi näinud 45 aastat, kuna mulle määrati eluaegne vangistus. Loodan, et lapsed näevad uudistest minu vabanemist ja otsivad mind üles, sest mina ei oska neid kuskilt otsida,» lausus ameeriklane.

Phillipsit üllatas vabaduses olles kõige enam, et on nii palju nutiseadmeid ja tervisetoitu.

«Ma ei ole kibestunud, et nii kaua vanglas olin, sest ma ei ole oma loomuselt tige ega kuri. Oskan andestada,» lisas mees.

Ta asub elama Detroidi eeslinna, kuhu ta abistajad talle juba kodu soetasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles