Tuletornid pandi näitusele

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu tuletorn Hiiumaal.
Kõpu tuletorn Hiiumaal. Foto: OLEV UUSMAA/PM/EMF

Eesti arhitektuurimuuseumis on vaadata näitused Eesti ja Soome tuletornidest ning väljapanek tuletornidest markidel.
 

“Eesti tuletornid on arhitektuurse mitmekesisuse poolest märkimisväärne peatükk maailma tuletornide üldpildis,” rääkis muuseumi direktor Leele Välja Kultuuripealinna lehele. “Siinsele kandile iseloomulikult ei suuda nad teistega võistelda küll suuruse, see-eest aga vanuse ja mitmekesise materjalikasutuse poolest.”

Kui ülemaailmne organisatsioon The International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorites koostas nimekirja maailma sajast silmapaistvamast tuletornist, pääses Eestist nimistusse koguni kuus tuletorni: Kõpu, Suurupi alumine, Keri, Pakri, Tahkuna ja Ruhnu.

Kuigi tuletornide tähtsus on meresõitjate jaoks järjest vähenenud, on neil Välja kinnitusel siiski kultuuriruumis oma tähendus.

“Raske on säilitada ehitisi, mida ei ole kellelegi vaja,” nentis Välja. “Selle näitusega kutsume majakamaailma lähemalt uudistama ja kaasa mõtlema, kas ja kui palju tahame sellest tulevikuski osa saada.”

Näitusel on väljas kõik Eesti suuremad ja olulisemad tuletornid, peale selle on näitus Soome tuletornidest. Samuti saab vaadata arhiivikaadreid tuletornidest Eesti filmides.

Näitused jäävad avatuks 5. juunini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles