Meghan Markle jätkab kuulsate ameeriklannade traditsiooni, saades kuninglikuks kaasaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: ALEXI LUBOMIRSKI/AFP/Scanpix

Meghan Markle jätkab kuningliku mehega abielludes jõukate ja tuntud ameeriklannade traditsiooni.

Talle on eelnenud kaks korda lahutatud Wallis Simpson, kes abiellus  1937. aastal troonist loobunud Briti kuninga Edward VIII ning USA esileedi Jacqueline Kennedy õde Caroline Lee Bouvier, kellest sai 1959. aastal Poola printsi Stanislaw Albrecht Radziwilli abikaasa, printsess Lee Radziwill, teatab Daily Mail.

Wallis Simpson ja Edward VIII
Wallis Simpson ja Edward VIII Foto: akg-images/akg-images/Scanpix
Printsess Lee Radziwill
Printsess Lee Radziwill Foto: Rights Managed/Mary Evans / Yevonde Portrait A/Scanpix

Abielu kaudu said sinivereliseks ka kaks Hollywoodi staari, Rita Hayworth ja Grace Kelly. Hayworth abiellus Lähis-Ida Fatimiitide dünastia esindaja, prints Ali Salman Aga Khaniga 1949. aastal ning Grace Kellyst sai 1956. aastal Monaco vürsti Rainier III kaasa.

Rita Hayworth ja prints Ali Salman Aga Khan
Rita Hayworth ja prints Ali Salman Aga Khan Foto: TopFoto.co.uk/TopFoto.co.uk/Scanpix
Monaco vürstinna Grace ja vürst Rainier III oma pulmapäeval
Monaco vürstinna Grace ja vürst Rainier III oma pulmapäeval Foto: -/AFP/Scanpix

Asjatundjate sõnul meenutab Markle Kellyt ja Hayworthi, kuna ta on nii nagu nemad saanud enne kuninglikku abielu kuulsaks näitlejannana.

Meghan Markle
Meghan Markle Foto: GEORGES ROGERS/SIPA/GEORGES ROGERS/SIPA/Scanpix

Ameeriklanna Bessie Wallis Simpson oli oma ajastu üks skandaalsemaid naisi, olles kaks korda lahutatud seltskonnakaunitar, kellel õnnestus võita Briti kuninga süda. Simpsoni ja kuningas Edward VIII suhe tõi 1930. aastatel Ühendkuningriigis kaasa konstitutsioonilise kriisi, kuna kuningas ei tohtinud abielluda lahutatud naisega.

Edward VIII teatas 1936. aasta detsembris, et loobub troonist, abiellumaks armastatud naisega. Nad abiellusid 1937. aastal Prantsusmaal, hakates kandma Windsori hertsogi ja hertsoginna tiitlit.

Wallis Simpson ja Windsori hertsog Edward
Wallis Simpson ja Windsori hertsog Edward Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Nad täitsid Teise maailmasõja ajal Briti kuningliku pere esindajate kohustusi, näiteks oli Windsori hertsog Bahama kuberner. Windsori hertsog ja hertsoginna läksid ajalukku ka sellega, et tegid 1937. aastal ajaloolise visiidi Saksamaale, poseerides samal fotol Adolf Hitleriga. Hakati kahtlustama, et nad on salaja natsid.

Wallis Simpson ja Windsori hertsog Edward koos Adolf Hitleriga
Wallis Simpson ja Windsori hertsog Edward koos Adolf Hitleriga Foto: Rights Managed/Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Briti kuninglik pere ei võtnud Wallis Simpsonit kunagi omaks, pidades teda ülbeks tõusikuks, kes kahjustas nende suguvõsa mainet.

Windsori hertsog suri 1972. aastal 77-aastasena ja Simpson suri 1986. aastal, olles 89-aastane.  

Wallis Simpson
Wallis Simpson Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

USA esileedil Jacqueline Bouvier Kennedyl oli noorem õde Caroline Lee Bouvier, kes abiellus 1959. aastal poola printsi Stanislaw Albrecht Radziwilliga. See oli printsi kolmas abielu.

Printsess Caroline Lee Radziwill ja ta abikaasa, poola prints Stanislaw Albrecht Radziwill
Printsess Caroline Lee Radziwill ja ta abikaasa, poola prints Stanislaw Albrecht Radziwill Foto: Roy Cummings/?United Archives / Topfoto/Scanpix

15 aastat koos olnud paar sai kaks last, kes olid vanemate lahutamise ajal 1974. aastal teismelised.

Praegu 85-aastane Caroline Lee Bouvier elas nooremana jõuka seltskonnadaami elu, käies pidudel ja võiduajamistel ning kohtudes teiste kuulsustega nagu näiteks ansambli Rolling Stones liikmete ja kirjanik Truman Capote’iga.

Tal on elukohad nii New Yorgis, Pariisis kui Londonis.

Grace Kelly
Grace Kelly Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Hollywoodi staar Grace Kelly loobus edukast näitlejakarjäärist 26-aastasena kui abiellus 1956. aastal Monaco vürsti Rainier III.

Kelly oli režissöör Alfred Hitchcocki lemmiknäitlejanna ja kui kuulus filmitegija kuulis staari kihlumisest vürstiga, teatas ta mõnevõrra irooniliselt: «Mul on hea meel, et Grace leidis endale parima rolli».

Kelly saabus USAst Monacosse paari sugulase, kahe pruutneitsist sõbranna, puudli ja 80 kohvriga. Monacolased võtsid Kelly kohe omaks, kuna tegemist oli tuntud ja kena välimusega näitlejannaga, kes sobis hästi vürstinna rolli.

Grace Kelly sai 13. septembril 1982 autoga sõites infarkti, ta kaotas oma masina üle kontrolli, sõites teelt välja. Temaga koos oli autos ta tütar Stephanie, kes sai vigastada ja jäi ellu, kuid vürstinna Grace suri haiglas, olles 52-aastane.

Vürstinna Grace’il ja vürst Rainier III on kolm last: printsess Caroline, praegu Monaco vürstiks olev Albert II ja printsess Stephanie.

Monaco vürstinna Grace prints Albertiga
Monaco vürstinna Grace prints Albertiga Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Rita Hayworth oli Hollywoodi staar 1940. aastatel, käies Teise maailmasõja ajal USA sõduritele esinemas.

Rita Hayworth
Rita Hayworth Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Hayworth oli enne abiellumist prints Ali Salman Aga Khaniga režissöör Orson Wellesi abikaasa.

Hayworth ja prints abiellusid 1949. aastal Prantsusmaal Cannes’is. Prints osutus naistemeheks ja kui Hayworth nägi teda 1951. aastal avalikult flirtimas näitlejanna Joan Fontaine’iga, sai tal mõõt täis.

Rita Hayworth ja prints Ali Salman Aga Khan
Rita Hayworth ja prints Ali Salman Aga Khan Foto: TopFoto.co.uk/TopFoto.co.uk/Scanpix

Ta andis USAs Nevadas lahutuse sisse, teatades, et ta abikaasa on südametu ja julm seelikukütt. Paar pidas tütre Yasimn Aga Khani hooldusõiguse pärast kohtulahingu.

Hayworth oli kristlane, kuid ta mees moslem ning prints pakkus talle üks miljon dollarit, et ta lubaks nende tütart kasvatada moslemiks ja et ta saaks nii sageli, kui tahab, oma tütart külastada.

Hayworth lükkas pakkumise tagasi teatega, et austab oma eksmehe usku, kuid ta tahab oma tütart kasvatada kristlikuks ameeriklannaks. Paari lahutus jõustus 1953. aasta jaanuaris.

Hayworth suri 1987. aastal Alzheimeri tõve komplikatsioonidesse, olles 68-aastane.

Rita Hayworth
Rita Hayworth Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Meghan Markle ja prints Harry abielluvad 19. mail Windsori lossi St. George’i kabelis 600 külalise silme ees.

Varem kuninglike meestega abiellunud tuntud ameeriklannade saatus oli erinev. Wallis Simpson elas aastaid õnnelikult troonist loobunud Edwardiga, Caroline Lee Bouvier ja Rita Hayworth lahutasid ning Grace Kelly suri autoõnnetuse tagajärjel.

Vasakult: Wallis Simpson, Lee Radziwill, Grace Kelly ja Rita Hayworth
Vasakult: Wallis Simpson, Lee Radziwill, Grace Kelly ja Rita Hayworth Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Meghan Markle’i ja prints Harry saatus ei ole teada, kuid seltskonnaasjatundjate sõnul on Markle naine, kes teadis, mida tahtis, ja sai selle ning see paar on õnnelik.  

Meghan Markle ja prints Harry
Meghan Markle ja prints Harry Foto: Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles