Võru poisid said Tallinna klubihuntidelt vastu näppe: peo aja toodi meile pastakas ja leping ja öeldi, et kirjutage alla

Britten Torstenberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru poiste korraldatud Aropi live Factory klubis
Võru poiste korraldatud Aropi live Factory klubis Foto: Jakob Meier

Elu24 poole pöördus solvunud peokorraldaja Võrust. Ambitsioonikad poisid tulid pealinna räpipidu korraldama, ent said kogenud klubihuntidelt valusa õppetunni.

Kõik algas sellega, kui Võrumaalt pärit poisid mõtlesid korraldada pidu Tallinnas. Varasemalt on pidusid korraldatud Tartus, ent Tallinnas varem mitte kordagi. Pealinnas sai väljavalitud peopaigaks Factory klubi, kelle programmijuhiga poisid ka suhtlema asusid.

Esinema kutsuti Arop ehk Suur Papa ning Cityflash, Võru poisid ise mängsid samuti plaate. Piletihinnad varieerusid 6-15 euroni. 

Aleksandr Visnjakov (edaspidi Alex), kes korraldamisega rohkem hõivatud oli, sõnas, et 16. märtsil toimunud üritus sai programmijuht Antti Tsugartiga kokku lepitud juba detsembris. Sinnamaani oli meeste koostöö sujuv.

«Kokkulepe oli selline, et piletikassa läheb meile ja baarikassa läheb neile. Ma küsisin veel konkreetselt, kui palju klubi rent on. Vastati, et 500 eurot on ettemaks ja kui baarikassa  on 3000 eurot, siis saame oma 500 eurot tagasi ning sel juhul on rent null eurot,» sõnab Alex Elu24le.

Üheski varasemas vestluses ei mainita, mis suurusesse jääb rent juhul, kui baarikassa ei ole 3000 eurot. Seda hinda ei taibanud ka poisid ise küsida.

Päev enne üritust kirjutas Antti meestele, et soovib nendega lepingut vormistada. Poisid vahendasid kõik vajalikud andmed ja jäid lepingut ootama. Seejärel teati neile, et leping vormistatakse kohapeal. 

«Läksime kohale, maksime kõik vajaliku. Peo ajal, kuskil kella ühe paiku, toodi meile pastakas ja leping ja öeldi, et kirjutage alla,» meenutas Alex peoõhtut. «Ma ei olnud sellega nõus ja ütlesin, et tahan lepingut enne lugeda ka.»

Peaesineja Arop Factory klubis
Peaesineja Arop Factory klubis Foto: Jakob Meier

Lepingut lugedes märkasid poisid huvitavat punkti: juhul, kui baarikassa ei tule 3000 eurot, peavad nad ka baarikassa kinni maksma. «Tegu oli 16+ peoga, mistõttu oli kindel, et baarikassa ei ole eriti suur. Läksime siis rääkima nendega, aga nemad meile midagi konkreetset ei vastanud, ütlesid vaid, et peo lõpus vaatame.»

Samuti esines lepingus punkt, mille kohaselt tuleb peo ära jätmisest teavitada klubi ette vähemalt kolm nädalat, muidu tuleb tasuda trahv. «See tähendab, et me oleks pidanud lepingu saama vähemalt 4 nädalat varem, et meil oleks olnud aega sellega tutvuda. Aga nad tõid selle peo ajal, natuke enne peaesineja lavale minekut, loomulikult me ei saanud enam üritust ju ära jätta,» sõnas mees. 

Peo lõpus läks meestega rääkima Riho Sats, kes tegeleb klubi rahaasjadega. Riho andis poistele teada, et kassa on juba ära viidud. Mees lubas asja järgmisel päeval arutada. «Järgmisel päeval ütles Riho mulle, et teeme esmaspäeval,» meenutas Alex. 

Poisid ei ela Tallinnas, mistõttu oli selline lahendus nende jaoks keeruline. «Kuna me tegime selle ürituse, tahtsime vähemalt aruannet näha - palju inimesi käis, palju kassa oli. See oli meie üritus, me maksime programmi põhimõtteliselt kinni, mistõttu on meil õigus selliseid asju näha.»

Ometigi ei ole kuni tänase päevani mehed ametlikku aruannet peoõhtu kohta saanud. Nendeni on jõudnud vaid sõnum, milles öeldi, et kuna pidu oli vaikne, võetakse ka piletikassa ära, näidates ette mõned arvutused.

Ka teatati klubist, et nemad aruandeid ei väljasta. Kui on huvi, siis tuleb minna kohapeale ja ise vaadata. Alexi sõnul lubati talle peojärgsel päeval, et aruanded saadetakse. «Rääkisin hiljem ühe teise korraldajaga, kellele saadeti kõik PDF-failina, mingeid probleeme ei olnud.» 

Alexi hing ei anna aga rahu, sest noormehe sõnul varjatakse tema eest seda, kui palju külastajaid oli. Poistel olid omad käepaelad, mida nad pidid Riho käest pikka aega lunima, et need tagasi saada. «Kui need kätte sain, lugesin üle ja avastasin, et käepaelasid on puudu ja numbrid ei klapi üldse. Puudu oli umbes 250 käepaela, ju käis rohkem rahvast.» Ka sellega Factory rahaasjadega tegelev Riho nõus polnud, sest mehe sõnul võib neid käepaelu veel kuskil klubis vedeleda. 

Peaesineja Arop Factory klubis
Peaesineja Arop Factory klubis Foto: Jakob Meier

«Kahtlane maik jääb. Aruandeid ei saa, käepaelu on puudu ja tuttava sõnul oli palju rohkem külalisi ka. Meil oli selle peo peale kulutusi kokku umbes 3000 eurot, aga tundub lihtsalt, et inimesed tahtsid endale rohkem raha.»

«Me poolt oli kõik tehtud ja tahtsime lõpuks lihtsalt kompromissi leida, ent klubi ei olnud sellest huvitatud.» Alex usub, et kõik oli klubi viga: nemad ei selgitanud asju korrektselt, ega sõlminud ka varem lepingut. 

Alexi sõnul tunnistab ka Factory kohati oma viga. Mehe sõnul tunnistas Riho, et programmijuht Antti leppis asjad valesti kokku ning ei seletanud korralikult asju lahti. Kogu juhtumi vabanduseks toob klubi siiski selle, et neil on lihtsalt väga palju kulutusi, mis nõuavad kinni maksmist.

«Nad võtsid lihtsalt meie raha endale, aruannet ega midagi meile ei saadetud. Ma räägingi seda vaid seetõttu, et inimesed saaksid teada, kuidas Factory klubis käitutakse.»

Elu24 võttis ühendust Riho Satsiga, kes polnud nõus asja kommenteerima. Antti Tsugartiga ei saanud toimetus ühendust. Politsei sellega ei tegele, sest tegemist on tsiviilasjaga. Poisid saaksid pöörduda vaid kohtu poole, ent siis lisanduksid neile veel ka kohtukulud. 

Tegemist on ühe äärmiselt segase looga, millele pole siiani lahendust leitud. Kehv pidu või mitte, fakt on see, et ei Alex ega tema sõber pole tasu saanud, kuigi tööd poisid tegid ning üritus toimus.

Hea Elu24 lugeja, kui sul on sarnaseid kogemusi, anna sellest teada elu24@toimetus.ee 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles