Skandaal Jaapanis: haigele appi tõtanud naisi ei tahetud lubada sumoareenile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised astusid sumoareenile, et aidata terviserikke saanud meest
Naised astusid sumoareenile, et aidata terviserikke saanud meest Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Selle nädala kolmapäeval, 4. märtsil toimus Jaapanis Kyotos sumomatš, kus Maizuru linnapeal tekkis kõnet pidades terviserike.

66-aastast linnapead Ryozo Tatamit tahtsid sumoareenile abistama minna kaks esmaabioskustega naist, kuid neid takistati, teatab AFP. 

Jaapanis on sumoareen püha koht, mille kohta kehtivad karmid käitumisreeglid ja rituaalid. Naistel on isegi 21. sajandil keelatud sumoareenile astuda, kuna nad rikuvad oma vaimse ja füüsilise energiaga areeni puhtuse.

Sumoareen
Sumoareen Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Sumoareenide pühalikkust ja puhtust kaitsevad šinto preestrid, kes viivad läbi mitmeid rituaale. 

Šinto preestrid viimas sumoareenil läbi puhastusrituaali
Šinto preestrid viimas sumoareenil läbi puhastusrituaali Foto: JIJI PRESS/AFP/Scanpix

Kyotos aset leidnud juhtumis karjus sumokohtunik naistele, et nad rikuvad reegleid ja peavad areenilt kohe lahkuma.

Naised astusid sumoareenile, et aidata terviserikke saanud meest
Naised astusid sumoareenile, et aidata terviserikke saanud meest Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Japaani uudistesaadete teatel hakkasid kaks naist areenile minema, kuid ei läinud, kuna kuulsid kohtuniku vihaseid hüüdeid. Naised vahetasid paar sõna ja läksid lõpuks ikkagi areenile, saades meeste halvustavate pilkude ja kriitika osaliseks.

Naiste teatel ei saanud nad lasta inimesel kannatada ja surra vaid selle tõttu, et teatud reeglid on kehtinud sajandeid.

Jaapani meedias ja sotsiaalmeedias käivitus arutelu, kas peaks sumoareeni kohta käivaid reegleid muutma. Samas langes sumokohtunik kriitika alla, et ta tahtis keelata eluohtlikku olukorda sattunud mehe aitamist.

Jaapani sumomaadlusliidu juht Nobuyoshi Hokutoumi palus juhtunu pärast vabandust ja tänas meditsiinioskustega naisi, kes linnapead aitasid.  

Maizuru linnapea Ryozo Tatami viidi terviserikke tõttu Kyoto haiglasse, kus tal diagnoositi ajuverejooks. Haigla teatel on ta seisund kriitiline ning naiste kiire tegutsemine ja parameedikute kutsumine päästis tõenäoliselt linnapea elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles