Briti printsess Charlotte’i koht troonipärimisjärjestuses ei muutu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Charlotte
Printsess Charlotte Foto: Bernd Von Jutrczenka/AFP/SCANPIX

Briti prints Williami ja ta naise, Cambridge’i hertsoginna Catherine’i tütar, printsess Charlotte on esimene, kelle kohta troonipärimisjärjestuses võimalik venna sünd ei mõjuta.

Williami ja Catherine kolmas laps, kelle sugu ei ole avalikustatud, peaks sündima sel kuul, teatab Daily Mail.

Prints William, hertsoginna Catherine ja printsess Charlotte
Prints William, hertsoginna Catherine ja printsess Charlotte Foto: STEFFI LOOS/AFP/SCANPIX

Ühendkuningriigis jõustus paar aastat tagasi seadus, mille kohaselt ei ole kuningliku pere troonipärimise järjekorras meestel eelisõigus, vaid troonipärimine toimub vastavalt sünniajale.

Kui seda seadust ei oleks kehtestatud, oleks näiteks uus vend võtnud printsess Charlotte’i troonipärimisjärjestuse koha.

Printsess Charlotte on Briti troonipärimises neljas. Talle eelnevad ta vanaisa, prints Charles, isa, prints William ja vanem vend, prints George.

Osa Briti kuninglikust perest vasakult esireas: kuninganna Elizabeth II, prints Philip, hertsoginna Catherine, prints George, printsess Charlotte ja prints William
Osa Briti kuninglikust perest vasakult esireas: kuninganna Elizabeth II, prints Philip, hertsoginna Catherine, prints George, printsess Charlotte ja prints William Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Ühendkuningriigis sai varasemal ajal naine valitsejaks vaid siis, kui meessoost troonipärijaid ei olnud.

Oletatavalt ei saa Charlotte’ist kunagi troonipärijat, kuid täiesti võimatuks ei saa seda pidada.

Näiteks kuninganna Victoria, kes valitses 1837 – 1901, oli troonipärimisjärjestuses viies. Talle eelnesid ta isa, prints Edward ja printsi neli vanemat  venda.

Kuninganna Victoria 1854. aastal
Kuninganna Victoria 1854. aastal Foto: Royalty/?2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Victoria isa suri 1820. aastal kui printsess oli vaid üheaastane. Victoria vanaisa, kuningas George III suri oma pojast Edwardist vaid nädal hiljem. Troon läks vanimale elusolevale pojale, kellest sai George IV. Siis sai krooni järgmine vend, sest George IV ei olnud lapsi ja vanuselt teine vend Frederik oli juba surnud.

Kui kuningas William IV, kes valitses 1830 – 1837, suri ilma ametlike pärijateta, läks troon printsess Victoriale, kellest sai 1837. aastal kuninganna Victoria.

Joonistus kuninganna Victoriast ta pulmapäeval 1840
Joonistus kuninganna Victoriast ta pulmapäeval 1840 Foto: Royalty/?2000 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Praegu troonil oleval kuninganna Elizabethil oli vaid noorem õde Margaret. Elizabeth II sai kuningannaks pärast oma isa George VI surma 1952. aastal. Ta krooniti 2. juunil 1953 Westminister Abbeys.

Kuninganna Elizabeth II 1953. aastal
Kuninganna Elizabeth II 1953. aastal Foto: Royalty/?2000 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Kuigi praeguses troonipärimisjärjestuses on esimene Elizabeth II poeg, prints Charles, on küsitlus näidanud, et britid eelistavad näha kuningana prints Williamit.

Prints William
Prints William Foto: Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles