Galerii: Hiinas avatakse peagi maailma kõige pikem sild

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinas avatakse peagi 55 kilomeetrine maailma pikimaks tituleeritud Hongkongi, Zhuhaid ja Macaud ühendav sild, mis on tõeline inseneeria ime. Esimesed autod lubatakse sillale tõenäoliselt juunikuus.

55 kilomeetri pikkune silla ja tunneli projekt ühendab kahte olulist regiooni Hongkongi ja Macaud maismaaga, mis lühendab ligi 60 miljoni inimese transpordile kuluvat aega, kirjutas abc.net.au.

Silla ehituseks on kulunud kaheksa aastat ning see kujunes pikemaks kui algselt plaaniti. Ambitsioonikas projekt põhjustas nii eelarve lõhkemisi kui ka isegi tööliste surmasid. Esimesed autod lubatakse sillale aasta keskpaigas.

Ülipika silla näol oli tegemist inseneridele tõelise väljakutsega, kuna merepõhi on kohati pehme ning mõnes paigas väga sügav. Silla ehitamiseks pidid ehitajad vedama üle 100 metallsilindri liivasesse pinnasesse, et luua kaks tehissaart, kuhu sild saaks kinnituda.

Kuna üle lahe viis nii Hongkongi rahvusvahelise lennujaama lennukoridor, pidid insenerid arvestama ka kõrgusepiirangutega. Samuti viib üle lahe oluline laevateekond, mistõttu ei tohtinud sillaehitus ka laevaliiklust segada. Laevaliikluse häirimise vältimiseks ehitatigi lõpuks kuue kilomeetri pikkune merealune tunnel. Samuti ehitati sild vastupidavaks piirkonnas tihti esinevatele taifuunidele kui ka maavärinatele.

«Ehituse kõrgajal oli sillaehitusel korraga 14 000 töölist ja 300 laeva. See oli erakordne ehitusplats,» sõnas Hongkong-Zhuhai-Macao Silla asedirektor Yu Lie.

Kuigi sild saab olema maailma pikim vee kohal olev sild, peetakse maailma kõige pikemaks sillaks maismaal olevat Shanghaid ja Nanjingi ühendavat 164 pikkust raudteesilda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles