Video: Minneapolise kaubamaja renoveerimisel leiti mumifitseerunud ahv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvi muumia
Ahvi muumia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikides Minnesotas Minneapolises leiti Dayton’s kaubamaja renoveerimisel katusest mumifitseerunud saimiri ahv.

Livescience.com teatel ilumus Old Minneapolise Facebooki leheküljele aprilli alguses foto mumifitseerunud ahvist, mis leiti kaubamaja ümber ehitavate ehitusmeeste poolt.

Minneapolise üle 100-aastane kaubamajahoone muudetakse renoveerimise käigus tänapäevaseks ärikeskuseks.

Minneapolise Dayton's kaubamaja kunagine hoone
Minneapolise Dayton's kaubamaja kunagine hoone Foto: wikipedia.org

Fotol olev ahv näeb välja kuivanud ja kollaseks tõmbunud, nahk on looma sabalt kadunud ja lülid on näha.

Ahvi muumia
Ahvi muumia Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Facebookis küsiti, et kust see ahv võib pärit olla ja kuidas ta sattus kaubamajahoone katusesse.

Mitmed Minneapolise elanikud kirjutasid, et 1950. – 1960. aastatel oli selles kaubamajas lemmikloomapood, mis asus kaubamaja kõrgeimal korrusel. Selle poe ajalehereklaamide kohaselt müüdi seal mitmeid eksootilisi ahve, troopilisi kalu ja teisi loomi.

Üks isik teatatas, et tal on tuttav, kes töötas Dayton’si kaubamajas 50 aastat ning ta mäletab, et ükskord põgenes ahv seitsmendal või kaheksandal korrusel õhusüsteemi, kuid see loom vist hukkus töötava ventilaatori tõttu.

Seni ei ole mitte keegi ahvimuumiat omaks tunnistanud  ega võtnud ahvimõrva eest vastutust.

Reagan Murphy, kes on Minneapolise lähedase Robbinsdale’i linnapea, teatas Facebookis, et ahvi surm oleks nagu tema isa kätetöö.

«Minu isa Larry varastas 1960. aastatel ükskord ahvi,» kirjutas Murphy.

Teksti kohaselt oli Larry siis keskkooliõpilane ja ta läks koos sõpradega Dayton’s kaubamaja lemmikloomapoodi. Väidetavalt võttis poistekamp loomapoest ühe väiksema ahvi salaja kaasa, peites ta oma jakkide sisse ning poisid viisid ta Larry juurde.

Kui Larry ema töölt koju tuli ja ahvi nägi, andis ta poistele käsu loom kauplusse tagasi viia. 

«Nad läksid kaubamajja tagasi, kuid ei viinud ahvi poodi, vaid panid ta eskalaatorile ja lahkusid. Võimalik, et ahv seikles kaubamajas üsna pikalt, enne kui sattus katusealusesse, kus ta oletatavalt suri,» kirjutas Murphy.

Kaubamaja renoveerimise eest vastutavad isikud uurivad Minneapolise linnamuuseumist, kas neil on andmeid selle ahvi kohta ja millised lood tema kohta vastavad tõele.

Ahvist fotosid näinud Ameerika loodusmuuseumi bioloogilise mitmekesisuse osakonna juht ja primatoloog  Mary Blair kinnitas, et mumifitseerunud loom on saimiri ahv.

Harilik saimiri (Saimiri sciureus) on karbusahvlaste sugukonda kuuluv ahv, kes elab Lõuna-Ameerika troopilistel aladel.

Saimiri ahv
Saimiri ahv Foto: wikipedia.org

Looma keskmine pikkus on 80 sentimeetrit, millest 50 sentimeetrit moodustab saba. See ahv on kerge ja kiitsaka kehaehitusega, keskmine isane isend kaalub 740 grammi ja emane 635 grammi. Tema keha katab hall ja jalgu erkkollane või oranž karvkate. 

Need ahvid elavad looduses Brasiilias, Kolumbias, Ekuadoris, Prantsuse-Guajaanas, Guajaanas, Peruus, Suriname’is ja Venezuelas.

Saimiri ahv
Saimiri ahv Foto: wikipedia.org

Tegemist on putuk- ja taimtoiduliste loomadega, kes eelistavad marjataolisi vilju puude latvades. 75–80 protsenti päevast kulutab see loom toidu otsimisele.

Kuna tegemist on väikeste ahvidega, siis on kerge neid smugeldada. 1960. aastatest pärit reklaami kohaselt müüdi samiri ahve umbes 19 dollariga. Nende ahvide müügireklamaid ilmusid isegi koomiksite viimasel leheküljel.

USA loomakaitseorganisatsiooni Primarly Primates teatel ei keela USA seadus primaate lemmikloomadena pidamast, kuid seadus keelab primaatide impordi eesmärgiga müüa nad lemmikloomadeks.

See loomakaitseorganisatsioon loodi 1970. aastatel kui paljud inimesed loobusid pärast ahvibuumi ja lemmikahvidest tüdinemist neist.

Minnesota Dayton’s kaubamajaketi asutas 1902. aastal kohalik ärimees George Draper Dayton.

Minneapolise Dayton’s kaubamaja hoones oli 2001 – 2006 Marshall Field’s kaubamaja ja 2006 – 2017 Macy’s kaubamaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles