USA lennufirmad võivad kaotada õiguse üle Venemaa lennata (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Markus Mainka/PantherMedia / Scanpix

USA lennufirmade luba Venemaa õhuruumi siseneda on aegumas ning kui riigid omavahel kokkuleppele ei jõua, ei pruugi USA lennufirmad enam üle Venemaa lennata saada.

Pärast seda, kui Venemaa traspordiministeerium tühistas kolmapäevaks ja neljapäevaks planeeritud kohtumised USA lennufirmadega, et 2014 sõlmitud õhuruumi kasutamise luba uuendada, on ettevõtted pöördunud abi saamiseks USA välisministeeriumi poole, kirjutas Bloomberg.com.

Nii USA kui ka Venemaa ootavad nüüd, et teine pakuks välja uue kohtumise aja läbirääkimiste taastumiseks.

Euroopa ja Põhja-Ameerika lennufirmad lendavad iga nädal sadu kordi üle Ida-Venemaa, kuna see on kiireim ja soodsaim teekond Ida-Aasiasse. Venemaa proovib aga nüüd lendude leppe aegumist Lääneriikidega suhtlemisel oma hüvanguks ära kasutada, lootuses õhuruumi kasutusloa andmisel Ukraina küsimusega nii-öelda vahetuskaupa teha.

Ameerika Ühendriikide ametnikud on eitanud, justkui võiks Venemaa otsus läbirääkimised tühistada kuidagi olla seotud USA eestvedamisel aset leidnud Süüri õhurünnakutest tekkinud pingetega.

Hoolimata aeguvast kokkuleppest lubab Venemaa kuni läbirääkimiste aja kokkuleppimiseni USA lendudel jätkuda, sõnas Venemaa transpordiministeeriumi esindaja Timur Khikmatov. «Me palusime USA kolleegidel kohtumine teisele kuupäeval lükata, kuid pole veel uue aja kohta vastust saanud,» lisas Khikmatov.

Sellegipoolest hoiatasid USA lennufirmad välisministeeriumi, et kui õhuruumi sisenemise luba jääb saamata, peavad nad hakkama liine ümbersuunama või pikema lennuga kaasneva kulukuse tõttu mõndasid liine isegi tühistama.

«See on meie ühine huvi, et olukord laheneks nii kiirelt ja efektiivselt kui võimalik,» sõnas USA välisministeeriumi esindaja Heather Nauert.

USA ja Venemaa vahel ei kehti alalist õhuruumi sisenemise kokkulepet juba alates 2001. aastast. Pikaajalise loa asemel sõlmivad kaks suurriiki pidevalt lühemaid teise õhuruumi sisenemise lubasid.

Donald Trumpi administratsioon töötab praegu selle nimel, et uus kohtumine kokku leppida nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles