Tige mäger «vallutas» Šoti kindluse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carignethani kindlus
Carignethani kindlus Foto: Wikipedia.org

Šotimaa lõunaosas South Lanarkshire’is asub 16. sajandist pärit kindlus, mis on üle elanud lahinguid, rünnakuid, kodusõja ja reetmise, kuid hiljuti asus seal peremehetsema tige mäger, kes võttis enda valdusse keldrikäigud.  

Craignethani kindluse ehitas 1530. aastatel mõjuvõimas Hamiltonide klann ning nende kindlus on osaliselt seni püsti, meelitades kohale tuhandeid turiste, teatab livescience.com.

Kuid 12. aprillil sulgesid kohalikud võimud osa kindlusest, kuna sinna asus elama vihane mäger, kes pidas kindlust enda omaks ja võis inimestele ohtlik olla.

Mäger
Mäger Foto: wikipedia.org

Ajaloo-organisatsiooni Historic Scotland teatel on mägra tegevus hoone keldrikorrust kahjustanud ja neil tuleb kiiremas korras üritada ta kinni püüda.

Mäkra on üritatud välja meelitada nii kassitoidu kui mee abil, kuid seni ei ole see õnnestunud, sest metsloom ei puudutanudki toitu.

Historic Scotland teatas Twitteris, et Craignethani kindluses peremehetses mäger ning kindlus on mõnda aega suletud, et see loom tabada ja tema visiidist tekkinud kahjustused parandada.

«Meie karvane külaline ei ole end enam näole andnud, kuid tema elutsemine kahjustas kindlust ja tuleb teha remonttöid. Eriti puudutab see keldrikäike, mis jäävad veel suletuks,» teatas Historic Scotland.

Craignethani kindluse üks keldrikäikudest
Craignethani kindluse üks keldrikäikudest Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Craignethani kindluse ehitamist alustas Sir James Hamilton, kes oli sajandeid tagasi Šotimaa üks võimukamaid mehi, kes oli samas tuntud arhitektina. Ta oli Lõuna-Šotimaa üks rikkamaid maaomanikke, kuid tal tekkis tüli kuningas James V, kes lasi ta 1540. aastal hukata.  Kuningas oli veendunud, et Hamilton tahab ta trooni anastada, kuid ajaloolaste sõnul ei vasta see tõele.

Šoti kuningas James V (1512 - 1542)
Šoti kuningas James V (1512 - 1542) Foto: wikipedia.org

Kuningas lasi selle kindluse Hamitonidelt ära võtta, kuid juba mõne aasta pärast said nad selle tagasi.

Craignethani kindlus oli Hamiltonide suguvõsa üheks koduks. Seal ööbis 1568. aastal näiteks Šoti kuninganna Mary Stuart.

Šotimaa 16. sajandi kodusõja ajal toetasid Hamiltonid Mary Stuartit ja jäid uuesti oma kindlusest ilma. Hiljem läks see kindlus Hay perekonna kätte, jäädes neile kuni 1949. aastani, mil see ehitistekompleks kanti Briti arhitektuurilise pärandi ja vaatamisväärsuste hulka.

Tänapäeval hoolitseb pooleldi lagunenud kindluslossi eest Historic Environmental Scotland.

Carignethani kindlus
Carignethani kindlus Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles